De Fiat 600, die werd teruggebracht in 2023, is verkrijgbaar als volledig elektrische versie, zoals bij zijn lancering, of als verschillende mildhybride versies (MHEV) voor een lagere prijs. Deze microhybridisering heeft een Belgisch randje, want ze werd ontwikkeld door het Vlaamse Punch Powertrain. Maar is er, naast chauvinisme, nog een reden om voor deze techniek te kiezen?
Design Fiat 600
Fiat 600: een grotere 500?
Neem een Fiat 500, blaas hem op en je krijgt deze 600, die een dikke 50 cm langer is geworden om met gemak een jong gezin te kunnen vervoeren. Met een lengte van 4,17 m zit de Fiat 600 een beetje tussen een stadswagen en een compacte middenklasser in - hij is bijvoorbeeld zo’n 10 cm korter dan een VW Golf. Onder het typisch Italiaanse kleedje schuilt overigens Franse techniek, in de vorm van het CMP-platform dat door PSA (Peugeot-Citroën) werd ontwikkeld en dat nu als basis dient voor heel wat compacte Stellantis-modellen, inclusief van Opel, Peugeot, Citroën en Jeep.
Qua design krijg je geen lichtmetalen velgen onder het instapmodel, maar de 16-inchers krijgen wel wieldoppen die de illusie van aluminium wekken. Een tweekleurige lak (met een zwart dak) is beschikbaar als optie van 1.050 euro. Het interieur heeft ook een Italiaanse saus gekregen, met smaakvolle decoraties die je de vele goedkope plastics doen vergeten. Het dashboard van de instapversie is zwart, maar je kan ook voor een gelakt paneel kiezen (in dezelfde kleur als het koetswerk) door te kiezen voor het Style Pack (1.500 euro) of de topuitvoering La Prima (5.000 euro duurder dan de basisversie).
Beleving Fiat 600
Praktisch bolletje
Vooraan is er meer dan voldoende zitruimte. De zetels (standaard stof, similileer als optie) zijn niet bijzonder zacht, maar zitten wel comfortabel genoeg. Nog een pluspunt voor de opbergvakken, die talrijk en groot zijn, in het bijzonder de grote holle ruimte waar vroeger de versnellingspook zou hebben gezeten. De transmissiebediening is hier vervangen door knoppen.
Korte benen, grote koffer
Achterin is er geen probleem voor grote hoofden, zelfs die komen niet tegen het plafond te zitten. Maar volwassenen van meer dan een meter tachtig zullen wat krap zitten (de middelste zitplaats is enkel geschikt voor kinderen) en hebben weinig plaats voor hun benen, hoewel je gelukkig wel je voeten onder de voorzetels kan schuiven. De rugleuning van de achterbank staat op een goede hoek en is vrij comfortabel (ook in het midden, want er is geen neerklapbare armsteun). Maar de modulariteit blijft beperkt tot het minimum, een verschuifbare of instelbare achterbank is er dus niet.
De koffer is zeer correct, met een volume van 385 liter met de achterbank op zijn plek, ofwel ongeveer evenveel als in een Volkswagen Golf. De laadruimte is ook netjes afgewerkt, met stof op de zijwanden, maar er zit een dikke rand tussen de tildrempel (die met zijn 76 cm al vrij hoog is) en de bodem van de koffer. De achterbank is in twee delen neerklapbaar, maar de laadvloer wordt niet helemaal vlak met de rugleuningen neergeklapt.
Gedateerd multimediasysteem
Alle 600’s zijn standaard uitgerust met een digitaal instrumentarium en een centraal aanraakscherm. Dat laatste is echter vrij klein (10,25 inch) en simplistisch geworden anno 2025. Scrollen door de menu’s gaat ook niet erg snel. De GPS is een optie op de basisversie, net als de inductielader voor je smartphone, maar Fiat biedt wel standaard Bluetooth en Android Auto/Apple CarPlay, ook draadloos.