of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Olivier Maloteaux

24 APR 2025

Test: Fiat 600 Hybrid, mildhybride met een Belgisch randje

Naast de volledig elektrische versie biedt Fiat de 600 ook aan als mildhybride. Is deze goedkopere versie degene die je moet hebben?

{"fr":"Fiat 600 bleu électrique roulant sur route entourée d'arbres.","nl":"Elektrische blauwe Fiat 600 rijdt op een weg omgeven door bomen."}
{"fr":"Fiat 600 bleu ciel roulant sur une route bordée d'arbres et de graffiti.","nl":"Blauwe Fiat 600 rijdend op een met bomen omzoomde weg met graffiti."}

"De Fiat 600 Hybrid is een compacte, geslaagde en scherp geprijsde SUV. Hij heeft niet enkel een knap gezichtje, maar ook een zeer laag verbruik!"

De Fiat 600, die werd teruggebracht in 2023, is verkrijgbaar als volledig elektrische versie, zoals bij zijn lancering, of als verschillende mildhybride versies (MHEV) voor een lagere prijs. Deze microhybridisering heeft een Belgisch randje, want ze werd ontwikkeld door het Vlaamse Punch Powertrain. Maar is er, naast chauvinisme, nog een reden om voor deze techniek te kiezen?

Advertentie
Advertentie

Design

Fiat 600: een grotere 500?

Neem een Fiat 500, blaas hem op en je krijgt deze 600, die een dikke 50 cm langer is geworden om met gemak een jong gezin te kunnen vervoeren. Met een lengte van 4,17 m zit de Fiat 600 een beetje tussen een stadswagen en een compacte middenklasser in - hij is bijvoorbeeld zo’n 10 cm korter dan een VW Golf. Onder het typisch Italiaanse kleedje schuilt overigens Franse techniek, in de vorm van het CMP-platform dat door PSA (Peugeot-Citroën) werd ontwikkeld en dat nu als basis dient voor heel wat compacte Stellantis-modellen, inclusief van Opel, Peugeot, Citroën en Jeep.

Qua design krijg je geen lichtmetalen velgen onder het instapmodel, maar de 16-inchers krijgen wel wieldoppen die de illusie van aluminium wekken. Een tweekleurige lak (met een zwart dak) is beschikbaar als optie van 1.050 euro. Het interieur heeft ook een Italiaanse saus gekregen, met smaakvolle decoraties die je de vele goedkope plastics doen vergeten. Het dashboard van de instapversie is zwart, maar je kan ook voor een gelakt paneel kiezen (in dezelfde kleur als het koetswerk) door te kiezen voor het Style Pack (1.500 euro) of de topuitvoering La Prima (5.000 euro duurder dan de basisversie).

Beleving

Praktisch bolletje

Vooraan is er meer dan voldoende zitruimte. De zetels (standaard stof, similileer als optie) zijn niet bijzonder zacht, maar zitten wel comfortabel genoeg. Nog een pluspunt voor de opbergvakken, die talrijk en groot zijn, in het bijzonder de grote holle ruimte waar vroeger de versnellingspook zou hebben gezeten. De transmissiebediening is hier vervangen door knoppen.

Korte benen, grote koffer

Achterin is er geen probleem voor grote hoofden, zelfs die komen niet tegen het plafond te zitten. Maar volwassenen van meer dan een meter tachtig zullen wat krap zitten (de middelste zitplaats is enkel geschikt voor kinderen) en hebben weinig plaats voor hun benen, hoewel je gelukkig wel je voeten onder de voorzetels kan schuiven. De rugleuning van de achterbank staat op een goede hoek en is vrij comfortabel (ook in het midden, want er is geen neerklapbare armsteun). Maar de modulariteit blijft beperkt tot het minimum, een verschuifbare of instelbare achterbank is er dus niet.

De koffer is zeer correct, met een volume van 385 liter met de achterbank op zijn plek, ofwel ongeveer evenveel als in een Volkswagen Golf. De laadruimte is ook netjes afgewerkt, met stof op de zijwanden, maar er zit een dikke rand tussen de tildrempel (die met zijn 76 cm al vrij hoog is) en de bodem van de koffer. De achterbank is in twee delen neerklapbaar, maar de laadvloer wordt niet helemaal vlak met de rugleuningen neergeklapt.

Gedateerd multimediasysteem

Alle 600’s zijn standaard uitgerust met een digitaal instrumentarium en een centraal aanraakscherm. Dat laatste is echter vrij klein (10,25 inch) en simplistisch geworden anno 2025. Scrollen door de menu’s gaat ook niet erg snel. De GPS is een optie op de basisversie, net als de inductielader voor je smartphone, maar Fiat biedt wel standaard Bluetooth en Android Auto/Apple CarPlay, ook draadloos.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

110 of 145 pk gecombineerd

Naast de volledig elektrische versie van 156 pk, die in gunstige omstandigheden tot 400 km autonomie biedt, heeft de 600 twee mildhybride aandrijflijnen in de aanbieding. Die koppelen een 1.2 driecilinder turbobenzine (een evolutie van de Franse PureTech-motor, met een ketting in plaats van de fragiele riem) van 100 of 136 pk aan een elektromotor (28 pk/55 Nm) die in de transmissie zit verwerkt en gevoed wordt door een 48 V-batterij (0,43 kWh netto) onder de bestuurderszetel. Het geheel ontwikkelt een gecombineerd piekvermogen van 110 of 145 pk.

Wij konden de versie met 145 pk testen. Die mist nooit vermogen (0-100 km/u in 8,5 seconden en een top van 200 km/u), maar de robotbak met dubbele koppeling reageert niet zo snel. Je kan zelfs schakelen via de flippers aan het stuur (die standaard zijn), maar ook dan duren de schakelmomenten te lang. Qua wegligging hebben we niets op te merken: de kleine SUV van Fiat is levendig en houdt zijn koets goed onder controle in de bochten. Dat heeft zijn weerslag op het comfort, want de ophanging is vrij stevig, gelukkig zonder echt hard te zijn.

Zeer zuinige mildhybride

Het gros van de mildhybrides is niet in staat om volledig elektrisch te rijden, maar het systeem ontwikkeld door het Belgische Punch Powertrain kan dat wel, dankzij de elektromotor die rechtstreeks in de transmissie is ingebouwd. De elektromotor kan de auto dus tijdens korte stukjes op zijn eentje aandrijven, op voorwaarde dat je niet te hard op het gas duwt. Manoeuvres, maar ook filerijden en bijvoorbeeld op stukken bergaf verlopen dus volledig elektrisch.

De overgang tussen benzine en elektrisch verloopt zacht en deze mildhybride oplossing zorgt ook daadwerkelijk voor een lager benzineverbruik: ons minimum kwam uit op 4,4 l/100 km als we rustig reden langs binnenwegen, zonder het verkeer op te houden. Op de snelweg kan de elektrische modus vrijwel nooit worden ingeschakeld, maar het verbruik blijft redelijk en schommelt er rond de 5,5 l/100 km. Als je het gaspedaal regelmatig vloert, kom je uit op ongeveer 8 l/100 km. Wij sloten onze testweek af met een algemeen gemiddelde van 5,0 l/100 km, wat zeer goed meevalt!

Prijs

Prijs Fiat 600 Hybrid 2025 in België

De mildhybride Fiat 600 begint bij 25.790 euro met 110 pk, of vanaf 27.290 euro met 145 pk. Dat is een stuk goedkoper dan de elektrische versie met 156 pk, die pas vanaf 34.740 euro in de prijslijsten staat met een gelijkwaardige uitrusting. De basisuitrusting is overigens vrij compleet en de meest interessante opties zitten gegroepeerd in pakketten. Kortom, de Fiat 600 Hybrid is goed geprijsd vergeleken met de concurrentie

Verdict

We vonden de elektrische Fiat 600 al leuk dankzij zijn knappe gezichtje, zijn rijdynamiek en zijn praktische eigenschappen. De mildhybride versies voegen daar nog een veel aantrekkelijkere prijs aan toe, gekoppeld aan een zeer laag brandstofverbruik in de praktijk. Een kleine, competitieve en geslaagde SUV, dus, zowel op technisch als op esthetisch vlak. We keuren de Belgische techniek die verstopt zit in de transmissie goed!

Advertentie
Advertentie