In 2012 toonde een studie bij 28 studenten door de universiteit van Beër Sjeva in Israël aan dat het tempo van de muziek die men beluistert in de auto een invloed heeft op de rijstijl. Een eerste experiment met een hoog ritme (120 beats per minuut) leidde tot een meer gevaarlijke rijstijl dan normaal, met bovendien een agressievere houding. Bij meer rustige muziek daarentegen (60 beats per minuut) gingen de studenten net rustiger rijden en nam het ongevalsrisico zelfs met de helft af.
Die onderzoeksresultaten zijn vandaag bevestigd door wetenschappers van de universiteit van Guangdong in China. Ook zij kwamen tot de conclusie dat het beluisteren van rockmuziek aan het stuur leidde tot een ander gedrag, ook aan het stuur. Tijdens de diverse testfases bleek dat muziek met een hoger ritme bestuurders stimuleert om sneller en agressiever te gaan rijden in vergelijking met bestuurders die naar rustige muziek luisteren.
De Chinese wetenschappers gaan zo ver om af te raden om muziek met meer dan 120 beats per minuut op te zetten in de wagen om een rustiger rijstijl te stimuleren. Boven dat ritme zouden bestuurders geneigd zijn om het gaspedaal dieper in te duwen (gemiddeld 16 km/u sneller) en vaker van rijstrook te wisselen. Dus voortaan zetten we de radio in de auto steeds op Klara.