Lydia Peeters, de minister van Mobiliteit van de Vlaamse regering, heeft een ballonnetje opgelaten dat niet overal even warm wordt onthaald: ze zou graag de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor willen verbieden vanaf 2027 – over dik 5 jaar, dus. N-VA, dat in Vlaanderen in de regering zit samen met de partij van Peeters (Open VLD), zou de fossiele techniek graag nog tot 2030 geven. Maar alle politieke partijen lijken het er over eens dat de verbrandingsmotor aan zijn laatste jaren bezig is.

Waarom 2027?

Lydia Peeters kiest 2027 niet toevallig als lanceringsdatum voor het verbod. Volgens haar kabinet zouden er tegen 2026 voldoende betaalbare elektrische auto’s op de markt moeten zijn zodat de omschakeling van diesel, benzine of gas naar elektriciteit voor de burger geen meerkost meer betekent. Er zouden tegen dan ook voldoende oplaadpunten beschikbaar moeten zijn. Bovendien zouden er op dat moment ook reeds voldoende tweedehandse EV’s op de markt moeten komen uit bedrijfswagenparken, waardoor ook de occasiemarkt voldoende aanbod heeft. Over gebruikte auto’s gesproken: na 2030 wil Peeters dat ook die niet meer met een verbrandingsmotor mogen worden verkocht. Van een eventuele uitzonderingsmaatregel voor oldtimers is voorlopig nog geen sprake.

2035

Als het voorstel van minister Peeters het haalt, neemt Vlaanderen een voorsprong: Europa heeft al beslist dat er geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor meer mogen worden verkocht vanaf 2035. Al is het nog niet zeker dat de minister haar zin krijgt: zoals vermeld wil N-VA liever op 2030 mikken dan op 2027. En bovendien wil N-VA-voorzitter De Wever de discussie koppelen aan die over de kilometerheffing: “Als we over vijf of tien jaar allemaal elektrisch gaan rijden, waarom moet je dan nog een kilometerheffing invoeren voor vuile wagens?” zo zei hij aan VTM Nieuws. Daarbij negeert de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen dat de kilometerheffing eigenlijk bedoeld is als een congestietaks – een fiscale stimulans om de verkeersdrukte af te remmen – ongeacht de aandrijftechniek van de voertuigen die de file vormen. Het is in elk geval duidelijk dat onderwerpen als de uitfasering van verbrandingsmotoren of de invoering van een kilometerheffing nog geen politieke consensus bestaat…

Bron: De Standaard