Is het de vraag die het aanbod stuwt of het aanbod die de vraag meetrekt? Hoe dan ook: SUV’s worden steeds populairder en talrijker. Onder de Touareg, Tiguan Allspace, Tiguan en T-Roc zet Volkswagen een kleine SUV in zijn catalogus, de T-Cross. Die is verwant met de Seat Arona en de Skoda Kamiq, die in Genève getoond werd.
Hoge Polo
Technisch is de T-Cross niet meer of minder dan de verhoogde variant van de populaire Polo. Hij heeft bijvoorbeeld dezelfde wielbasis (2,55 meter). Aan de lengte voegt hij amper 5 centimeter toe, tot 4,11 meter. Maar de T-Cross is met zijn 1,58 meter wel zowat 14 centimeter hoger dan de Polo.
Kleurboek
Om zijn ‘fun’-karakter te onderstrepen heeft de T-Cross nogal opvallende kleuren en koetswerkaccenten zoals spiegelkappen en velgen in contrastkleuren. Aan de buitenkant verbindt een zwarte strook de achterlichten.
Verschuifbare achterbank
Ondanks zijn compacte afmetingen vergeet de Volkswagen zijn praktische kant niet. Zo is een verschuifbare achterbank bijvoorbeeld standaard. Die verschuift in één stuk over 14 centimeter. Maar als je ze verschuift is er geen scheidingswandje dat voorkomt dat kleine voorwerpen vanuit de koffer onder de achterbank glijden. Maar je vergroot er wel de kofferruimte van 385 liter in één keer mee tot 455 liter.
Lange voorwerpen
Nog meer plaats nodig? Dan klap je de rugleuning van de achterbank neer in een 40/60-verhouding. Door een verstelbare laadvloer maak je de bodem daarmee helemaal vlak en laad je 1.281 liter. Dat is trouwens niet alles: de passagierszetel heeft een neerklapbare rugleuning om lange voorwerpen te vervoeren die je in Zweedse meubelwinkels koopt.
Hard
Ook het interieur van de T-Cross kun je opfleuren. Dat interieur ziet er verzorgd uit, maar gebruikt af en toe harde en weinig flatterende materialen. Handgrepen aan het plafond zijn er evenmin.
Active Info Display
Het infotainmentsysteem laat zich bedienen via een 8 duim groot touchscreen in de duurste versies. Optioneel kun je de klassieke tellers omruilen voor een digitaal scherm, maar dat kan de navigatiekaart niet op hetzelfde moment weergeven als het infotainmentscherm. Je moet dus kiezen op welk scherm je het toont. Sfeerverlichting, een inductielader voor smartphones en vier usb-poorten maken het hightechsfeertje af.
10 centimeter hoger
De rijpositie is uiteraard hoger dan die van de Polo. Vooraan zit je 59,7 centimeter boven de grond, wat een makkelijke instap en goed zicht rondom oplevert. Achteraan zit je met 65,2 centimeter nog iets hoger, 10 centimeter hoger dan in de Polo en relatief comfortabel. De ruimte achteraan is niet royaal, maar gezien de beperkte buitenafmetingen wel prima. Schuif je de achterbank helemaal naar voren, dan maak je het je passagiers natuurlijk wel lastig.
1.0 TSI
Bij zijn lancering is de T-Cross er maar met één benzinemotor: de 1.0 TSI-driecilinder. Die is er in een instapversie met 95 pk en een met 115 pk. De basisversie gebruikt een manuele vijfbak, de andere laat je kiezen tussen een manuele zesbak en een DSG-bak met dubbele koppeling en zeven verzetten. Over enkele weken komt er een dieselmotor bij, de 1.6 TDI van 95 pk, al verwacht de Belgische importeur daar geen hoge verkoopcijfers van. Nog later dit jaar volgt de krachtigste benzine: de 1.5 TSI van 150 pk.
Onderweg
De instapversie van 95 pk maakt de T-Cross uiterst geschikt voor in de stad. De driecilinder is soepel en discreet, en kan comfortabel mee met het verkeer. Hernemingen liggen hem dan weer iets minder. De 1.0 TSI van 115 pk voelt zich meer op zijn gemak op grote wegen. Hij heeft wat meer reserve en pit, en zorgt voor meer rijplezier. De T-Cross werkt trouwens uitstekend samen met de DSG-versnellingsbak, zowel bij een ontspannen als meer dynamische rijstijl. De Duitse SUV rijdt goed gedempt, en vindt een prima balans tussen comfort en rijdynamiek. Ook de bedieningsorganen zoals het stuur zijn goed en natuurlijk afgewogen.
Drie versies
Of je nu kiest voor de versie van 95 pk of die van 115 pk: de 1.0 TSI heeft een CO2-uitstoot van 112 g/km. De DSG doet daar nog iets af: 111 g/km. De meerprijs voor de 115 pk-versie is in dezelfde uitvoering 955 euro. Tel daar nog eens 1.395 euro extra bij voor de DSG-versnellingsbak.
Verder zijn er drie uitvoeringen van de T-Cross. De basisversie, met een prijskaartje van 19.775 euro, is al degelijk uitgerust, vooral op vlak van veiligheid (met automatische noodremhulp met voetganger- en fietserherkenning). Toch mist hij enkele zaken (airco, verstelbare laadvloer). De tweede versie, Life, begint vanaf 21.475 euro en doet op dat vlak beter. De topversie Style kost minstens 23.930 euro.
Besluit
Klein aan de buitenkant, relatief groot aan de binnenkant: de T-Cross zal in de smaak vallen bij gezinnen die een veelzijdige SUV zoeken en daar niet teveel voor willen betalen. Het nieuwe lid van de Volkswagen-familie zal ongetwijfeld knabbelen aan het marktaandeel van de Polo, maar ook aan dat van de grotere T-Roc. Die is amper praktischer en aanzienlijk duurder.