Duizend Belgische particulieren en zelfstandigen werden door autoverkoper Cardoen geïnterviewd. Het doel? Een precies profiel opmaken van de Belgen die in 2011 een auto zullen kopen. Met bestuurders van een bedrijfs- of leasingwagen werd geen rekening gehouden.
Meer voor minder
Kort samengevat wil de koper een beter uitgeruste auto, maar verwacht hij dat die minder kost. Hij wil zo'n 16.144 euro uitgeven aan een nieuwe auto.
Prijs is belangrijkste criterium
Voor de grote meerderheid van de kopers (77 procent) blijft de prijs doorslaggevend. Daarna volgen de betrouwbaarheid (36 procent), de veiligheid (33 procent), de ruimte, het comfort en het uiterlijk van het model.
Waarom veranderen?
18 procent verandert van auto omdat het gewoon leuk is om met een nieuwe wagen te rijden. 72 procent heeft meer rationele, praktische motieven, zoals het vervangen van een versleten auto of de nood aan een grotere of schonere auto.
Merktrouw
Mercedes heeft met voorsprong de trouwste klanten (39 procent), helemaal onderaan de ladder vinden we Fiat (9 procent). Zoals verwacht worden de drie grote Duitse merken (Audi, BMW en Mercedes) het meest begeerd. Bij de massamerken heeft Citroën de meeste fans. Cardoen merkt wel op dat er een groot verschil bestaat tussen het favoriete merk en het merk dat uiteindelijk gekocht wordt.
Mannen en vrouwen
Het is stereotiep, maar Cardoen bevestigt het in zijn studie: mannen worden sterker aangetrokken tot prestigemerken zoals Audi, BMW en Mercedes, terwijl vrouwen zich eerder laten verleiden door de Franse merken Peugeot en Renault. Opmerkelijk: Skoda trek t 4,4 keer meer mannen dan vrouwen aan, terwijl Mini zes keer meer vrouwen verleidt.
Voor alle smaken
40 procent van de kopers is van plan van type auto te veranderen. Zo verliest de klassieke berline terrein, vooral aan de zeer gewilde SUV's en monovolumes en in mindere mate aan cabriolets en breaks. In het algemeen willen de autorijders een betere uitrusting. Wat de motoren betreft, kiest 71 procent van de ondervraagden voor een diesel, tegenover 2,6 procent voor een hybride. Dat is aanzienlijk meer dan het marktaandeel dat de hybrides momenteel innemen.