Onze doelstelling met VROOM.be: de veiligste online plek om een wagen te kopen of te verkopen!
VROOM.be is een van de toonaangevende autonieuwssites in België, met up-to-date en betrouwbaar nieuws, vergelijkende autotests en objectieve autoreviews. Die betrouwbaarheid streven we ook na in ons aanbod van tweedehandswagens. Daarom komt het leeuwendeel van het aanbod van betrouwbare autohandelaars, met wie onze commerciële medewerkers een uitstekend persoonlijk contact hebben.
Particulieren die hun wagen willen aanbieden op VROOM.be zijn verplicht het VIN of chassisnummer van de wagen in te geven als eerste garantie van betrouwbaarheid. Daarnaast zijn er nog enkele onzichtbare beveiligingsmechanismen die achter de schermen bepaalde controles uitvoeren, maar waarop we hier niet dieper ingaan. Maar wees gerust: ze zijn noodzakelijk voor de kwaliteit van de zoekers op VROOM.be!
Ondanks onze inspanningen glippen er soms toch nog enkele gladde alen door onze beveiliging. Hoe herken je een valse advertentie?
Een veel te lage prijs. Het cliché klopt wel: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dat is het dat ook! Een Audi A4 van 2014, met 50.000 kilometer op de teller, voor slechts 4.000 euro: je mag er zeker van zijn dat dit een valse advertentie is.
Een verkeerd bouwjaar. De verkoper heeft een bouwjaar ingevuld in de titel. Dit bouwjaar verschilt van het bouwjaar dat in de advertentie zelf staat. Op die manier wil de verkoper de wagen jonger maken dan hij in werkelijkheid is.
Een ‘gekaapt’ telefoonnummer. Je belt de adverteerder en die weet van niks. In dat geval misbruikt de verkoper een bestaand telefoonnummer, in de hoop dat geïnteresseerden hem zoveel mogelijk contacteren via e-mail.
Avontuurlijk taalgebruik. Kom je in contact met een verkoper van een goedkope wagen, vraag dan altijd waarom de wagen aan die prijs wordt aangeboden. Vaak krijg je een antwoord in gebrekkig Engels of Nederlands ‘met haar op’ waarbij de verkoper aangeeft dat de wagen dringend weg moet wegens vertrek naar het buitenland. Of iemand erft een wagen en kan er niets mee doen.
Een voorschot betalen. De verkoper vraagt je een voorschot te betalen om de verkoop te bevestigen. Vaak wordt Western Union of Moneygram als betaalpartner gebruikt. Je mag er zeker van zijn: dat voorschot zie je nooit meer terug.
Een tussenpersoon. De verkoper laat de afhandeling over aan een tussenpersoon. Dat kan een transportfirma zijn, of een fictieve firma met of zonder speciaal voor het doeleinde gecreëerde website.
In alle bovenstaande gevallen geldt: doe jezelf en andere gebruikers dan een plezier en meld de advertentie via de knop “Meld misbruik” die je op elk particulier zoekertje vindt. Wj schieten dan in actie en verwijderen het zoekertje indien nodig. En je stopt ook best alle contact met die zogezegde verkoper.
Ons belangrijkste advies: betaal nooit iets voor een wagen die je niet zelf gezien en geïnspecteerd hebt!
Je biedt zelf je wagen te koop aan en wordt benaderd door iemand met een raar verhaal
Wanneer je je wagen te koop hebt aangeboden op VROOM.be, proberen we jou als verkoper ook zoveel mogelijk af te schermen voor malafide kopers. We hebben ook hier een aantal verborgen beveiligingen ingebouwd die het risico op valse kopers tot een absoluut minimum beperken. Toch zijn er ook hier helaas (zelden!) uitzonderingen. Hoe herken je deze fake kopers?
Gebrekkig Engels of Nederlands. VROOM.be richt zich vooral op Belgische kopers en verkopers. Iemand die je wagen wil kopen en daarbij gebruik maakt van gebrekkig Engels of dito Nederlands laat je best links liggen. Zeker wanneer het verhaal over export naar het buitenland opduikt.
Transportkosten? De geïnteresseerde koper wil de wagen onmiddellijk kopen, zonder hem gezien te hebben. Jij moet wel voor de transport- en eventuele bijkomende kosten bij een transportfirma opdraaien. En deze kosten moeten betaald worden om de transactie te verzekeren. Je mag er zeker van zijn: je wordt opgelicht als je betaalt!
Betaling via cheque. De verkoper stuurt je een cheque zonder de wagen gezien te hebben. Je bank zal het bedrag dat op de cheque staat op je rekening zetten. Plots ziet de koper af van de aankoop en vraagt je het geld terug te storten. Nadat je dat doet blijkt de cheque echter vals te zijn. Een andere methode is om een cheque te versturen met een te hoog bedrag dat ‘per vergissing’ werd ingevuld. De koper vraagt het verschil terug. Ook hier blijkt achteraf de cheque vals te zijn.
Meld de fraude aan VROOM.be én aan het Meldpunt
Als je in contact bent geweest met een malafide koper of verkoper, kan je dit melden via het Meldpunt. Dit Meldpunt is een samenwerking tussen o.a. de Federale Politie en de FOD Economie. Het dient om meldingen of andere informatie te ontvangen van particulieren of ondernemingen, om oplichting, bedrog, fraude en illegale handelspraktijken te bestrijden.
Breng zeker ook VROOM.be op de hoogte. Gebruik hiervoor het contactformulier op https://www.vroom.be/nl/contact of meld een malafide zoekertje via de knop “Meld misbruik”.