De tijd dat je een auto kon openen en starten met een simpele sleutel ligt al ver achter ons. Na de startonderbrekers kwamen er de afstandsbedieningen, die de laatste jaren ook een invloed hebben op de instellingen van je auto en de persoonlijke gegevens die daaraan gekoppeld zijn. Om die beter te beschermen en het gebruiksgemak te verhogen, maken steeds meer auto’s gebruik van biometrische gegevens.

Smartphone op wielen

Nieuwe auto’s hebben vaak een eigen ‘account’ of zijn gekoppeld aan je Google- of Spotify-account om je op die manier in je auto toegang te geven tot je navigatiegeschiedenis, je contacten, je mails, je muziek of zelfs de domotica in je huis met lichtschakelaars en camera’s. Raak je je sleutel kwijt of leen je je auto uit, dan gooi je die gegevens mogelijk te grabbel, net zoals wanneer je hetzelfde zou doen met je smartphone. Bij steeds meer autobouwers komt er daarom een grotere focus op het beschermen van die gegevens tegen kwaadwillig gebruik.

En omdat een code ingeven in sommige gevallen omslachtig is, maken ze daarbij steeds vaker gebruik van biometrische gegevens. Zo zagen we bijvoorbeeld in de nieuwe Mercedes GLC een vingerafdrukscanner om ervoor te zorgen dat mogelijk gevoelige data privé blijven. Genesis, het luxemerk van de Hyundai-groep, gaat in zijn GV60 nog verder met een systeem dat gezichtsherkenning gebruikt om de wagen te ontgrendelen en te starten. Die praktijk is bij smartphones al langer een ding, maar Genesis is het eerste automerk dat het doet. Een voorbeeld dat navolging verdient?

Big Brother

Praktisch en veilig allemaal, al blijft het natuurlijk de vraag hoe autobouwers zelf omgaan met die gegevens. Al is dat natuurlijk een vraag die niet beperkt blijft tot de gegevensbescherming in auto’s… En dan zijn er nog de gegevens die je auto binnenkort zal delen met de overheid. De nieuwe Euro 7-norm omvat immers ook een systeem voor het monitoren van de uitstoot van je auto. En daarvoor is ongetwijfeld geen ‘opt-out’, die voor andere vormen van gegevensverzameling wel wettelijk verplicht is.


?