Sébastien Vanhouche

11 AUG 2022

Meer dan 12.000 Belgen rijden met een vervallen rijbewijs!

Bij een controle of een ongeval kunnen de gevolgen desastreus zijn! Misschien toch maar eens kijken naar het jouwe?

Sinds juli 2010 en de komst van rijbewijzen in kredietkaartformaat, staat er een houdbaarheidsdatum op je recht om te rijden! Om de 10 jaar moet je rijbewijs vervangen worden. De eerste exemplaren moesten dus al vernieuwd zijn, iets wat meer dan 12.000 Belgen niet deden! Volgens minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo), die een parlementaire vraag van het parlementslid Marianne Verhaert (Open VLD) beantwoordde, zijn precies 12.139 vergunningen nog niet vernieuwd.

Zelf checken...

Een vergissing is snel gebeurd, vooral omdat er geen herinnering is dat je roze kaart op het punt staat te verlopen. De minister neemt akte van dit probleem en werkt aan een systeem om het op te lossen. Maar voorlopig is het waarschijnlijk geen slecht idee om van tijd tot tijd eens naar je rijbewijs te kijken. En als je nog een ouderwets papieren rijbewijs hebt: geen paniek, dat is nog geldig tot 2033!

Pas op voor de gevolgen!

Rijden met een verlopen rijbewijs staat gelijk aan rijden zonder rijbewijs! De gevolgen bij een controle kunnen desastreus zijn: een boete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar en zelfs een gevangenisstraf van 8 dagen tot 2 jaar! Om nog maar te zwijgen van het feit dat je verzekeringsmaatschappij bij een ongeval niet meer mag tussenkomen en zelfs juridische stappen tegen je kan zetten. Misschien is het tijd om toch maar eens je rijbewijs onder de loep te nemen als het geen papieren exemplaar meer is…

Bron: Belga


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie