Van praktisch naar dynamisch

De prioriteiten liggen duidelijk elders. De praktische aspecten werden naar het tweede plan verwezen, achter de dynamische kwaliteiten. De A-Klasse is een compacte berline geworden en treedt dus in concurrentie met de Audi A3 en BMW 1-Serie. Hij heeft een sexy toets die je mag verwachten van een ernstig merk zoals Mercedes. 

Geslaagde buitenkant, verleidelijk interieur

Het uiterlijk overtuigt resoluut! De A-Klasse is elegant en zelfs sportief en verwijst naar zijn grote broers SLK en SLS, prestigieuze sportievelingen. Nadat je bent ingestapt, blijft het enthousiasme: verzorgde materialen, een kwaliteitsvolle afwerking en een sportieve en technologische sfeer dankzij de ronde verluchtingsroosters en de tabletcomputer. Perfect.

Op je gemak?

Zit je goed in deze aangename omgeving? Voorin wel, want de bestuurder is ideaal geïnstalleerd achter het stuur en de passagier heeft genoeg ruimte. Achterin hebben de passagiers minder reden tot feesten: de toegang is moeilijk en de ruimte middelmatig voor dit segment. Hier blijkt de verandering van filosofie overduidelijk.

Kies je koffers

Even in de koffer kijken om enkele kleine voorwerpen op te bergen? Liefhebbers van ruimte zullen ook daar heimwee koesteren naar het vorige model. De koffer is ongelijkmatig en het volume middelmatig ondanks de neerklapbare achterbank. Er zijn wel genoeg opbergvakken in het interieur en ze zijn goed uitgekiend. De concurrentie aangaan met de Renault Scénic gaat te ver, maar de A-Klasse voldoet.

Kracht

De 180 CDI beschikt naar keuze over een 1.5 dCi van Renault in de manuele versie of een 1.8 CDI van Mercedes (109 pk) met de automaat met dubbele koppeling (7G DCT). Onze testwagen was uitgerust met die laatste combinatie. De Mercedes-motor blijft trouw aan zichzelf: vol energie onderin de toeren, in staat om overtuigend te hernemen maar ook wat ruw en luid bij het accelereren en als het toerental stijgt. En opwindend kunnen we het geluid niet noemen …  

Testosteron

De A250 Sport staat uiteraard garant voor een sportievere rit. Deze versie werd ontwikkeld door AMG en wordt aangedreven door een tweeliter benzinemotor met turbo en 211 pk. Wat de ingenieurs ook mogen beweren, ook hier horen we geen zachte mechanische melodie. De motor klinkt relatief ‘boos’, maar saai.

Deze benzinemotor overtuigt wel meer dan de diesel. Ongeacht het toerental of de gekozen versnelling blijft hij duwen. Net als in de diesel is de versnellingsbak aangenaam en intelligent, maar een beetje minder zacht dan de andere automaten van het huis.

Precisie

Bij de eerste test op de voortreffelijke wegen in Slovenië maakte de A-Klasse een sterke indruk door zijn nauwkeurigheid en levendige chassis met voorwielaandrijving. In België stelt het geheel op dynamisch vlak evenmin teleur: met de precieze stuurbekrachtiging kun je de neus precies op de koord richten en als je je rechtervoet een beetje van het gaspedaal licht, kun je de achtertrein plaatsen waar je wilt. Speels en doeltreffend.

Maar …

Je betaalt wel een prijs voor de uitstekende dynamiek: de ophanging is vrij droog (vooral in de Sport-versie) en het comfort lijdt daar onder. Nog qua comfort moeten we opmerken dat de oren niet bepaald verwend worden. De diesel is nogal luidruchtig. Voorts scoort deze Mercedes zeer goede punten: comfortabele zetels (al zullen sommigen klagen over de rugleuning), een uitstekende stereo, … Daar hoort nog een moderne multimedia-uitrusting bij om te verbinden met Facebook, Twitter, enzovoort.

Stevige prijzen

Qua prijzen blijft Mercedes trouw aan zijn reputatie: een A-Klasse diesel heb je voor 25.289 euro of 27.467 euro als je kiest voor de automaat van onze testwagen. Met de uitrusting is Mercedes niet bepaald vrijgevig geweest. Een manuele klimaatregeling, vier elektrische ruiten, zes luidsprekers en  een snelheidsregelaar en -begrenzer zijn standaard. Correct, maar we hadden meer gewild. De A250 Sport kost 35.574 euro.

Verbruik

Hier valt de balans gunstig uit voor de dieselversie, die gemiddeld 6 l/100 km verbruikt. Deze variant met automatische versnellingsbak stoot 109 g CO2/km uit. In de A250 Sport moet je rekenen op 2,5 l/100 km extra, wat correct is.

Conclusie

Mercedes verandert het geweer van schouder en ruilt de saaie monovolume voor een pittige compacte berline. Een verandering die beantwoordt aan de huidige vraag en die een A-Klasse oplevert die veel leuker is om te besturen dan vroeger. Natuurlijk blijven er nog enkele details te verbeteren, maar deze nieuwkomer op de premiummarkt zal zijn grote concurrenten A3 en 1-Serie doen beven. Aan de doeltreffendheid van de A250 Sport twijfelen we niet, maar voor echt sportieve sensaties is het wachten op de A45 AMG.