Het aantal Belgen met een motorrijbewijs is de laatste jaren stevig toegenomen. Volgens cijfers van sectorfederatie Febiac is het aantal Belgen dat de laatste 10 jaar een motorrijbewijs voor meer dan 50 cc heeft behaald met 70 procent toegenomen. Vorig jaar werden er meer dan 24.100 rijbewijzen afgeleverd, gemiddeld 465 per week of 66 per dag.
Fileoorzaak
“De Belg zoekt door de toenemende files een alternatief om op de snelst mogelijke manier op zijn bestemming te geraken”, verklaart Febiac. “Tweewielers kunnen de files op ons wegennet sterk doen afnemen. In 2011 toonde een studie al aan dat de files met 40 procent kunnen afnemen als 10 procent van de automobilisten voor een gemotoriseerde tweewieler kiest.” Motoren en scooters mogen namelijk filefilteren, als ze niet sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil met de andere voertuigen lager ligt dan 20 km/u.
Fiscaal
Febiac zegt ook dat het voor particulieren interessant is om een gemotoriseerde tweewieler te gebruiken: “De kilometers die je voor woon-werkverkeer aflegt zijn fiscaal 100 procent aftrekbaar. Met de auto is dat maar 75 procent. Motorkleding en de aankoop van de motor zijn ook volledig fiscaal aftrekbaar als je de kosten kunt aantonen.”
Niet altijd een rijbewijs nodig
Een motorrijbewijs A is niet altijd verplicht om met een gemotoriseerde tweewieler te rijden: houders van een rijbewijs B mogen met een motor of scooter rijden die niet zwaarder is dan 125 cc en waarvan het vermogen niet hoger ligt dan 15 pk (11 kW). Je moet wel minstens twee jaar je rijbewijs B hebben.