Advertentie
Advertentie

Wettelijk gezien is de enige verplichte autoverzekering die je moet nemen de burgerlijke aansprakelijkheid, of de BA. Ongeacht het soort wagen of het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, moet je een BA-verzekering afsluiten. Waarom? Omdat deze verzekering jouw aansprakelijkheid als bestuurder dekt, maar ook die van iedereen aan wie je je wagen uitleent. Er bestaat ook een bestuurdersverzekering die de bestuurder dekt in het geval van een ongeval (wat niet het geval is bij een BA-verzekering). Hiermee worden bijvoorbeeld medische kosten terugbetaald na een ongeval, net als eventuele materiële kosten. Kosten die kunnen oplopen tot enorme bedragen!

Wanneer moet je kiezen voor een omnium?

Een omniumverzekering biedt de beste dekking voor geleden schade aan je wagen in het geval van een ongeval, diefstal, brand, glasbreuk of zelfs een botsing met een dier. Maar het is ook de duurste optie. Het is dus een goed idee om een berekening te maken voordat je dit soort autoverzekering afsluit. Je moet namelijk overwegen of de waarde van de te verzekeren auto hoger is dan de verzekeringspremie die hem zal dekken. Als je auto klaar is voor de schroothoop, of als je van plan bent om hem zo snel mogelijk te verkopen, heeft het geen zin om voor een omnium te kiezen. Maar als je auto nog in goede staat is en nog een zekere waarde heeft, is een omnium het overwegen waard.

Voor auto’s ouder dan 5 jaar is een mini-omnium een goede tussenoplossing, omdat deze over het algemeen diefstal en poging tot diefstal, brand, botsingen met dieren en eventuele schade door natuurrampen dekt, zonder dat je een enorme premie moet betalen.

Welke omnium moet je kiezen?

Naast de mini-omnium bieden sommige verzekeringsmaatschappijen ook een uitgebreide mini-omnium aan. Deze tussenoplossing dekt ook een perte totale of total loss, zelfs als jij in fout bent. Je zal echter nog steeds moeten betalen voor beperktere materiële schade. Zonder deze dekking verlies je niet alleen de wagen en de waarde ervan bij een ongeval, maar je moet hem ook blijven afbetalen als je hem op krediet hebt gekocht! Met een autolening is het dus een goed idee om voor een (mini-)omnium te kiezen. Een uitgebreide mini-omnium dekt je ook tegen diefstal, brand, natuurrampen, glasbreuk, een botsing met een dier en, zoals hierboven uitgelegd, een total loss. Maar controleer ook of de waarde van je wagen voldoende hoog is om het tarief van een uitgebreide mini-omnium te rechtvaardigen.

Dan is er nog de full omnium, ook bekend als de grote omnium of de volledige omnium. Dit is waarschijnlijk de beste optie als je een nieuwe auto koopt, of als hij minder dan 3 jaar oud is. De full omnium beschermt je tegen alle soorten ongevallen en pech wanneer je net geïnvesteerd hebt in de auto van je dromen. Het is de enige verzekeringsformule die je volledig dekt tegen alle materiële schade, inclusief vandalisme, ongevallen en zelfs vluchtmisdrijf! Het dekt ook alle schade die door de andere formules wordt gedekt, zoals hierboven vermeld, inclusief total loss en een ongeval waarbij jij in fout bent.

Heb je nog vragen over je autoverzekering? Je makelaar is er om je te adviseren over de beste optie. Je kan ook een online simulatie uitvoeren om erachter te komen hoeveel je autoverzekering je gaat kosten.