In plaats van volledig in te zetten op een exclusief elektrische aandrijving voor de Grandland 2024, koos Opel ervoor om zijn klanten een ruimere keuze te bieden. Of toch bijna, want een dieselversie van de Opel Grandland bestaat niet meer. De opvolger van de vorige Opel Grandland X is daarentegen wel verkrijgbaar met verschillende niveaus van elektrificatie: mildhybride, plug-inhybride of volledig elektrisch. En zelfs binnen die laatste categorie biedt Opel verschillende batterijformaten aan, waarmee actieradiussen van 523 tot 700 kilometer mogelijk zijn. Maar zijn die cijfers in de praktijk haalbaar? Hier is onze ervaring met de elektrische Opel Grandland na een week rijden met de versie die de meest bescheiden, maar zeker niet de minst aantrekkelijke batterijgrootte combineert.
Prijs van de Opel Grandland Electric
Dankzij het uitgebreide onderdelenplatform van de Stellantis-groep kan Opel drie keuzes aanbieden aan klanten die kiezen voor de 100% elektrische Grandland. Eerst is er de kleinste batterij van 73 kWh, die een rijbereik tot 523 km volgens de WLTP-cyclus mogelijk maakt. Deze versie is beschikbaar in de uitvoering Edition voor 43.989 euro en in de GS-uitvoering voor 47.189 euro. Daarnaast biedt Opel ook een zeer gelijkaardige variant aan met een batterij van 82 kWh, die het emissievrije rijbereik verhoogt naar 582 km, tegen een meerprijs van 1.100 euro, enkel verkrijgbaar in GS-uitvoering. Beide modellen beschikken over een motor van 213 pk en 345 Nm koppel. Opmerkelijk: de warmtepomp is enkel als optie verkrijgbaar. In de nabije toekomst belooft Opel bovendien een versie met een grote batterij van 97 kWh, waarmee de Grandland 2025 tot 700 km ver kan rijden tussen twee laadbeurten. Vergelijkbaar met wat Peugeot aanbiedt met de E-3008 en E-5008.

Officiële autonomie van de Opel Grandland
Voor deze test konden wij rijden met de Opel Grandland Electric, uitgerust met de kleinere batterij van 73 kWh. Dankzij optionele 20-duims velgen, in plaats van de standaard 19-duims, bedraagt de officiële autonomie 511 km, bij een gehomologeerd verbruik van 17,4 kWh/100 km. De weersomstandigheden in het prille voorjaar waren eerder gunstig voor het verbruik, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden, hoewel sommige ochtenden nog vrij fris waren rond de 5 graden.
Ondanks een gemiddeld verbruik van 22 kWh/100 km over de 1.200 km die door eerdere gebruikers waren gereden vóór onze test, bleek de aangegeven autonomie bij vertrek vrij conform met de officiële norm: 527 km.



Wat is het reële verbruik van de Opel Grandland Electric?
Onze eerste rit, die voornamelijk plaatsvond op landelijke wegen en door enkele dorpen, leverde een gemiddeld verbruik op van 17 kWh/100 km. Een behoorlijk gunstig resultaat, gezien het formaat van de wagen en zijn gewicht van om en bij de 2,2 ton, en goed voor een realistisch rijbereik van 430 km. In de stad verraste de Opel Grandland ons aangenaam met een gemiddeld verbruik van 16,9 kWh/100 km, ondanks enkele frisse ochtenden waarbij het verbruik soms opliep tot boven de 20 kWh/100 km. Op korte trajecten schommelde het verbruik regelmatig tussen 14 en 15 kWh, wat een rijbereik van meer dan 520 km mogelijk maakt. Zelfs tijdens een heen-en-terugrit tussen Brussel en Antwerpen via de autosnelweg bleef het verbruik redelijk, met een stabiele waarde van 19,5 kWh/100 km. Hierdoor kan je ongeveer 374 km rijden tussen twee laadbeurten op de snelweg.

Laadvermogen Opel Grandland
Om de rijstijl aan te passen, kan je gebruikmaken van schakelpeddels aan het stuur om de intensiteit van de regeneratieve remkracht te regelen. In de krachtigste stand is de remkracht vrij sterk, al missen we toch een volwaardige ‘one pedal driving’-modus.
Wat het laden betreft, behoort de Opel Grandland niet tot de snelste op de markt. Bij gelijkstroom (DC) is het laadvermogen beperkt tot 150 kW, maar dat volstaat om de batterij in minder dan 30 minuten tot 80% op te laden. Bij wisselstroom (AC) zit hij met 11 kW op het gemiddelde niveau.


Onze mening over de Opel Grandland Electric
Na een week testen kwamen we uiteindelijk uit op een gemiddeld verbruik van 18,1 kWh/100 km. Op basis van een volledig opgeladen batterij betekent dit een reële totale autonomie van ongeveer 370 km als je de batterij volledig leegrijdt.