Voor een automedium staat het salon van Frankfurt altijd synoniem voor een heuse trektocht. Alles is er overbemeten en kolossaal, een fysieke beproeving. Terwijl in ons landje de auto als een 'noodzakelijk kwaad' wordt gezien, stelt de ode aan de auto in Duitsland ons gerust.

Oneindig groot

Dit jaar verwachten de organisatoren ongeveer één miljoen bezoekers. We tellen maar liefst 900 exposanten op een oppervlakte van 235.000 vierkante meter. Je kunt je schoeisel dus beter zorgvuldig uitkiezen. In de praktijk vertalen deze indrukwekkende cijfers zich in gigantische paleizen en moderne stands.

Voor de plaatselijke constructeurs is de IAA een feest. Ze hebben de onweerstaanbare drang om tegen elkaar op te bieden met de grootste, de duurste en de meest indrukwekkende stand. Vooral Audi, BMW en Mercedes. Ze tillen elkaar naar een hoger niveau: Mercedes imponeert met een reuzegroot paleis, BMW toont een testbaan aan het plafond van zijn stand en Audi blinkt uit dankzij een volledig paleis in het midden van de expo en een testbaan (boe, na-apers!) waarover het volledige gamma scheurt, temidden de bezoekers. Shows op zijn Amerikaans, prestigieuze genodigden, schaarsgeklede mannequins: niets is te veel om indruk te maken op de journalisten en de bezoekers. Crisis? Nooit van gehoord.

De kunst om op te vallen

In een tijd waarin boekhouders een voorbeeld nemen aan oom Dagobert, verbaast het dat zo'n vertoning nog mogelijk is. Bijna de schaamte voorbij, in deze periode van crisis? Ongetwijfeld.

Maar de opwinding van een kind bij de prestigieuze GT's of de blik van zijn vader bij een buitensporig geprijsde sportieveling bewijzen dat er nog altijd passie is. De IAA verheerlijkt de auto, illustreert het belang van de vierwieler en wakkert de vlam aan. Ja, ecologische auto's zijn steeds talrijker aanwezig. Ja, de mentaliteit verandert, maar de basis blijft hetzelfde. De auto was de motor van de 20ste eeuw en wordt het ongetwijfeld ook in de 21ste eeuw.