De autosector is in sneltempo op weg naar een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Maar hoewel je binnenkort geen benzine of diesel meer moet tanken, wordt de meerderheid van de plastics die gebruikt worden, ook buiten de autosector trouwens, nog steeds gemaakt van aardolie. Gerecycleerde plastics helpen natuurlijk, maar voor sommige onderdelen is de kwaliteit ervan niet goed genoeg. Daar heeft Mercedes nu iets op gevonden.
Banden als grondstof
De autobouwer zette samen met chemiereus BASF een joint-venture op poten, Pyrum Innovations AG, die grondstoffen voor de productie van plastics uit banden haalt. Niet zomaar vermalen rubber dat samengeperst wordt, maar door pyrolyse (verhitting zonder zuurstof) wordt van de banden olie gemaakt, dat dezelfde kwaliteiten bezit als fossiele olie en dus gebruikt kan worden om plastics van hoge kwaliteit van te maken.
Om dit plastics te maken, wordt de pyrolyse-olie gecombineerd met biomethaan, aardgas dat gemaakt wordt op basis van organische afvalstoffen van planten of dieren, en dus ook niet-fossiel is. Op die manier wordt er niet alleen minder aardolie gebruikt, maar daalt ook het energieverbruik en de totale CO2-uitstoot. Componenten die op deze manier gemaakt worden, zoals de deurklinken van de nieuwe Mercedes S-Klasse en de EQE, zullen vanaf dit jaar gemonteerd worden.