François Piette

12 MEI 2010

Porsche 911 GT2 RS: voor bestuurders met verstand

Af en toe krijgt een auto een macaber imago aangemeten. De vorige GT2 was een echte sportwagen met waanzinnige prestaties, maar op de limiet reageerde hij erg spits en stelde hij menig onverantwoord (lees: minder getalenteerd) bestuurder voor onoverkomelijke problemen. Soms zelfs met dramatische gevolgen. Porsche brengt nu een nog radicalere versie op de markt: de RS.

Krachtigste 911

Enkele getunede versies buiten beschouwing gelaten, is dit de krachtigste 911 ooit in productie. Met 620 pk onder de motorkap (90 meer dan de basis-GT2) levert hij ongelooflijke prestaties: van 0 naar 100 km/u duurt maar 3,5 seconden, van 0 naar 200 km/u 9,8 seconden en na 28,9 seconden rondt hij de kaap van 300 km/u. De topsnelheid bedraagt 330 km/u. Al dat geweld wordt via een manuele zesbak alleen naar de achterwielen gestuurd. Toppunt is dat het verbruik nog eens naar beneden gaat: 11,9 l/100 km en een CO2-uitstoot van 284 g/km. Dat is onder meer te danken aan het gewicht. Tegenover de gewone GT2 is de RS 70 kg lichter.

Versterkte remmen

Traditioneel moet een Porsche sneller remmen dan hij accelereert. Bij dergelijke bovenaardse prestaties is dat geen sinecure, maar de koolstof-keramische schijven zijn volledig op hun taak berekend. Ook bij het onderstel spelen de ingenieurs hun know-how uit. Dankzij een adaptieve ophanging, de dynamische motorophanging en specifieke afstellingen ligt de GT2 RS als een blok op de weg. De banden werden speciaal voor de RS ontworpen en je mag zeggen dat hij op grote voet leeft: 325/30 ZR 19 achteraan.

Details

Bij de bouw van de GT2 RS maakte Porsche kwistig gebruik van koolstofvezel, wat de auto een eigen identiteit geeft. In het interieur wordt de lijn doorgetrokken met een erg sportieve sfeer, edele materialen en goed omvattende kuipstoelen.

De prijs…

Porsche presenteerde de 911 GT2 RS op het autosalon van Moskou en levert de eerste exemplaren vanaf september in Europa. Met een prijs van 200.000 euro (zonder taksen) blijft dit dure speelgoed voorbehouden aan een selecte groep volwassenen met voldoende verantwoordelijkszin. Maar haast je, want de productie is beperkt tot 500 stuks.
 

Advertentie
Advertentie
Advertentie