Uiterlijk verschilt de stijl van de Velar niet radicaal van die van zijn broers. Toch verfijnt hij zich in de details en vertoont hij gladde en uitgezuiverde flanken. Zo heeft hij bijvoorbeeld verzonken deurklinken die pas naar buiten komen wanneer de bestuurder in de buurt komt. In het interieur stellen we hetzelfde vast: de middenconsole en het dashboard worden gedomineerd door twee digitale schermen. Het bovenste van de twee bedient de multimedia, de telefoon en de navigatie. Het onderste is er voor de klimaatregeling en de rijprogramma’s. Qua binnenruimte belooft de Brit veel plaats en een koffer van 673 liter.
Terrain Response 2
Voor offroadwerk biedt de Velar Terrain Response 2. Dat controleert functies zoals de snelheidsregelaar voor in het terrein, de wegrijhulp voor gladde ondergrond en de afdaalhulp met remlospreventie. Range Rover belooft dat zijn offroadcapaciteiten nog steeds op topniveau staan, met een vierwielaandrijving en een vergrendelbaar achterdifferentieel.
Uitrusting
Naast de nieuwe multimedia-interface verfijnt de Velar ook zijn rijhulpsystemen, met onder meer een automatische noodrem met voetgangerdetectie, waarschuwing voor dwarsverkeer bij het achteruitrijden en een inslaapdetectie voor de bestuurder. Een file-assistent staat echter (nog?) niet op het programma. Range Rover kondigt wel een première aan voor het merk, namelijk de manoeuvreerassistent voor aanhangwagens. En dat is wel zo handig, want de Velar mag tot 2,5 ton slepen.
Motoren
Onder de motorkap zijn geen verrassingen te vinden: de Velar kan worden besteld met de viercilinderdiesels van 180 en 240 pk, naast een benzineviercilinder met 250 pk. Er staan ook V6’en op het programma, met 300 pk voor de diesel en 380 pk voor de benzine. Die laatste heeft een compressor en kennen we trouwens al uit de Jaguar F-Type. Alle motoren worden met een achttrapsautomaat gecombineerd.
De Range Rover Velar is verkrijgbaar vanaf deze zomer en kost dan minstens 57.300 euro.