Schattig
De eerste Twingo was een erg leuke verschijning. Zijn slaapoogjes en kleurrijke interieur brachten wat sfeer in een wereld die stilaan grijs kleurde en vooral naar diesel rook.
Toch leek niet iedereen gewonnen voor deze leuke spring-in-’t-veld. Vooral Duitsland en Groot-Brittannië haakten af, mogelijk omdat de Twingo niet genoeg leek op een ‘echte’ auto.
Renault gaf zijn opvolger dan ook een conventioneler kleedje mee. De motorkap is langer en binnenin oogt het allemaal wat serieuzer. Toch blijft de Twingo leuk, een beetje zoals een pizza waarop je alleen ingrediënten legt die je lekker vindt. Gekleurde accessoires binnenin, grappige of sportieve stickers? Aan jou de keuze.
Initiale
De Initiale-versie oogt dan weer heel chic. Het interieur, inclusief de deurpanelen, is overtrokken met doorstikt leder en het koetswerk is beschikbaar in een specifiek en opvallend bronzen kleurtje.
Bovendien is de uitrusting compleet: metaalkleur, automatische airco, een in de hoogte regelbare bestuurdersstoel, tapijtjes vooraan en achteraan, een radio/mp3-speler met zes luidsprekers, elektrisch bediende en verwarmde spiegels, een snelheidsregelaar, enzovoort. Optioneel kun je kiezen voor het erg aangename panoramische open dak, een sportkit voor het koetswerk en een langere garantie tot vijf jaar.
Wat denkt Julie ervan?
Julie is helemaal weg van deze Twingo: “Een perfect autootje voor een vrouw. De koppeling is erg zacht en stilvallen is haast onmogelijk. Dankzij de hoge zitpositie is de zichtbaarheid rondom perfect. Het stuur staat niet te hoog en dankzij de grote achteruitkijkspiegels zie je alles wat er zich achter je bevindt. Ook voor kleinere bestuurders als ik is de rijpositie erg aangenaam. Bovendien oogt de nieuwe Twingo erg leuk en bleef de sfeer van zijn voorganger behouden. Maar hij ziet er nu wat minder speelgoedachtig uit en oogt wat meer volwassen, meer voor een jonge, hippe vrouw. De drukknoppen, toerenteller en snelheidsmeter zijn rond: vrouwelijk en leuk. In de Initiale-uitvoering mag de Twingo zeker gezien worden. De aluminium deurdrempels, verdonkerde achterruiten en het doorstikt leder staan chic. Het enige minpunt is de harde ophanging, kijk dus uit voor verkeersdrempels. Bovendien zijn de zetels vrij hard, dat doet pijn aan de billen.”
En François?
En wat denkt de journalist ervan? Dat de kleine motor in goeden doen is. De 1.5 dCi (diesel) met 85 pk is ideaal voor de Twingo en reageert soepel en direct. Een kleine beweging van de rechtervoet is genoeg om het olijke ding vlot door het verkeer te stuwen. Zelfs op de autosnelweg heeft hij adem genoeg en voor een auto van deze grootte is het comfort aan boord opmerkelijk groot.
Maar door het lage stuur hebben grotere bestuurders het moeilijk om een goede rijpositie te vinden. Een andere tegenvaller is de, naar aloude Renault-traditie, hakkelige versnellingsbak. Die is erg rubberachtig, zonder enig mechanisch gevoel. Al moeten we dat relativeren: Julie vond het helemaal niet erg, maar bliksemsnel door de versnellingsbak roeren is niet zo haar ding.
De Twingo rijdt opmerkelijk stabiel, maar levendig genoeg om de sportieve bestuurder in ons wakker te maken op bochtige wegjes. Gezien zijn afmetingen en handelbaarheid zal hij vooral in de stad zijn kwaliteiten kunnen tonen.
Wat de functionaliteit betreft, neemt de Twingo de praktische troeven van zijn voorganger over. De (verschuifbare) achterzetels laten zich gemakkelijk samenklappen en ook de passagiersstoel vooraan kan neergeklapt worden, waardoor je grote voorwerpen kunt stouwen.
En de portefeuille?
De rijkelijk uitgeruste Twingo Initiale is eigenlijk helemaal niet duur: 16.400 euro en je mag er nog de overheidskorting van vijftien procent van aftrekken. Bovendien is de optielijst kort en zacht geprijsd.
Wat het verbruik betreft, zit je met de Twingo goed. Je zult zelden meer dan 5,5 l/100 km verbruiken en het is zonder veel moeite mogelijk om onder 5 l/100 km te blijven. De CO2-uitstoot bedraagt 104 g/km, waardoor je zoals gezegd recht hebt op de overheidkorting van vijftien procent op de aankoopprijs.
Dat zorgt voor een verrassende situatie. Door die overheidskorting is de Twingo dCi 65 pk immers duurder dan zijn broer met 85 pk. Eigenaardig genoeg verbruikt de versie met 65 pk meer brandstof en stoot hij 113 g CO2/km uit, waardoor hij maar recht heeft op een overheidskorting van drie procent op de aankoopprijs.