Bert Troubleyn

28 OKT 2020

Renault zegt adieu tegen de dieselmotor

In een interview heeft de R&D-baas van Renault verteld dat het merk niet meer wil investeren in dieselmotoren en dat alle modellen met een verbrandingsmotor hybride worden.

Het interview werd afgenomen door het Franse Auto Infos dat kon spreken met Gilles Le Borgne. Die komt van PSA en is recent door Renault aangesteld als ontwikkelingsbaas, waar zijn eerste taak is om grondig te snoeien en besparen. Voor verstokte dieselrijders zal het alvast even slikken zijn: “De nieuwe Mégane, die eind 2021 wordt onthuld […] zal nog dieselmotoren hebben, maar we ontwikkelen er geen nieuwe meer”. Met andere woorden: de bestaande zelfontbranders mogen hun tijd nog uitdoen, maar krijgen geen opvolging meer. De reden is duidelijk: “Als we kijken naar de regelgeving zullen na 2025 alle modellen met verbrandingsmotor een of andere mate van hybridisering kennen. We gaan naar het einde van de diesel”.

30 procent elektrisch tegen 2030

Over de verdere elektrificatie van Renault is hij duidelijk: “De beweging is duidelijk ingezet, maar verloopt geleidelijk”. Tegen 2025 moeten elektrische voertuigen goed zijn voor 15 procent van de verkoopcijfers bij de Fransen, tegen 2030 moet dat al 30 procent zijn. Hij verwacht heel veel van het flexibele CMF-EV-platform, dat al klaar was voor hij bij Renault kwam en waar hij niets dan lof voor heeft: “Qua eenvoud en efficiëntie heef hij [nvdr: zijn voorganger] iets opmerkelijk waargemaakt”.
Advertentie
Advertentie
Advertentie