Jean-Francois Christiaens

3 FEB 2023

Rétromobile: onze 5 favorieten op dit beroemde oldtimersalon

Rétromobile is hét oldtimersalon bij uitstek. Zoals steeds stelen de grote bedrijven gespecialiseerd in de aan- en verkoop van auto’s de show. Artcurial bijvoorbeeld, dat hier bijna 300 auto’s veilt! 5 auto’s kiezen uit al dat moois is dan ook bijzonder moeilijk. Maar waar een wil is, is een weg...

1. Salmson 2300 S

Dit pareltje vonden we in het gedeelte van het salon dat voorbehouden is aan clubs. Deze auto, die door de Italiaanse koetswerkbouwer Motto voor de 24 Uren van Le Mans van 1955 voorzien werd van een race-koetswerk, was uitgerust met… een radiozender. De piloot, die gebruikmaakte van een keelmicrofoon, kon op die manier commentaar geven op de race in volle actie! Helaas was de etmaalrace in 1955 ook het decor van een tragedie waarbij 84 mensen het leven lieten, nadat een Mercedes van de baan raakte en het publiek in vloog. Het ongeval werd live van commentaar voorzien door de piloot van deze Salmson.

 

2. Tracta

2023 staat in het teken van de honderdste verjaardag van de 24 Uren van Le Mans, en daarom kozen we voor een tweede verbazingwekkende bolide die er ooit aan deelnam. Deze Tracta stond in 1928 en 1929 aan de start van de uithoudingsrace met een technische innovatie die de autowereld helemaal zou veranderen: voorwielaandrijving. Hoewel de techniek al bestond, maakte deze auto het systeem betrouwbaar dankzij aandrijfassen met homokineten, die ontwikkeld werden door de ingenieur Jean-Albert Grégoire.

3. Bugatti 57 Atalante

De zeldzame en zeer geliefde Bugatti 57 Atalante staat hoog op het verlanglijstje van gefortuneerde verzamelaars. En zij worden verwend op Rétromobile, aangezien er in Parijs twee exemplaren te zien zijn. Wij kozen voor dit exemplaar op de stand van Artcurial: het is één van de drie resterende wagens die voorzien waren van een open dak. Deze auto, met een geschatte verkoopprijs van 2 tot 3 miljoen euro, nam onder andere deel aan de ‘Coupe des Alpes’ rally in 1936.



4. Ford Mustang

Waarom we kiezen voor zo’n ‘alomtegenwoordig’ model, terwijl we omringd worden door veel exotischer blik? Gewoon omdat dit exemplaar een unieke geschiedenis heeft: het was de auto waarmee Jean-Paul Belmondo reed in de film ‘Le Marginal’. Met deze gespierde groene Mustang bracht de Franse acteur een hommage aan Steve McQueen in Bullitt, met een absoluut onvergetelijke achtervolgingsscène. De waarde van deze auto, ook te koop bij Artcurial, wordt geschat op 200.000 tot 400.000 euro. 

5. Maserati A6G/2000 Allemano

We zouden kunnen afsluiten met één van de pareltjes die getoond worden door Simon Kidston, de Britse autohandelaar die in Zwitserland gevestigd is. Maar de Ferrari 250 California, Alfa Romeo 8C en de twee exemplaren van de Maserati 5000 GT die op zijn stand te zien zijn, zouden misschien een iets te voor de hand liggende keuze zijn. Dus gaan we voor een eerder obscure ‘barn find’: een Maserati met een koetswerk van Allemano. Deze auto, die zich in een uitzonderlijke staat bevindt, zou het enige niet-gerestaureerde exemplaar zijn van de 21 stuks die ooit gebouwd werden. Een uitzonderlijke herinnering aan een lang vervlogen verleden.

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie