Jean-Francois Christiaens

21 NOV 2019

Riskeer je een boete voor niet perfect ijsvrij gemaakte ruiten?

De winter is in het land, tijd om de ruiten van je auto te krabben. Moeten ze echt allemaal ijsvrij zijn, ook de kleintjes? En welk risico loop je als je je ruiten maar half afkrabt?

Je moet er in elk geval niet op rekenen dat je er goedkoop van af komt als je op elke ruit maar een klein vierkantje vrijmaakt: alle ramen van het voertuig moeten voldoende ijsvrij zijn om het zicht niet te hinderen. Als dat niet het geval is, bega je een verkeersovertreding in de tweede graad, wat je 116 euro boete kan kosten. Maar bestuurders die de kleine zijruitjes achterin niet krabben zijn daar nog maar zelden voor beboet…

Wanneer het sneeuwt, moet je ook je motorkap en dak afvegen zodat je niet kan worden verblind tijdens het rijden en zodat ook achterliggers niet worden gehinderd. Vergeet ook je nummerplaat niet, en ook alle lichten op het koetswerk moeten duidelijk zichtbaar zijn. Een niet-leesbare nummerplaat is sinds kort ook een overtreding van de tweede graad met dus boetes van 116 euro. Niet voldoende vrijgemaakte lichten kosten je 58 euro, omdat dit als een overtreding van de eerste graad wordt gezien.
Advertentie
Advertentie
Advertentie