Pierre-Benoit Sepulchre

30 NOV 2023

Skyworth Skyhome: premium, volledig elektrisch en... goedkoop!

Deze Chinese berline wilt het segment van de Lucid Air en de BMW i7 opschudden.

En nog maar eens een elektrische auto uit China! Deze keer is het aan Skyworth om zich te storten op het EV-avontuur. Het bedrijf uit Shenzhen is gespecialiseerd in consumentenelektronica en produceert onder meer televisies. De groep wil duidelijk meer, want het is op zoek naar een plekje aan tafel bij de zeer exclusieve club van premium EV-constructeurs. De Lucid Air, Mercedes EQS en BMW i7 zijn daarbij allemaal een doelwit voor Skyworth. En dat is nog maar het begin!

Merk op dat Skyworth niet van nul begint binnen de autosector, het bouwt namelijk al auto's sinds 2017. Toch is het opmerkelijk wat Skyworth beweert te bieden: het comfort en de luxe van de bovengenoemde benchmarks in het segment, maar dan voor een veel lagere prijs.

De eerste beelden tonen al een auto die klaar lijkt om in productie te gaan. De Skyhome past perfect binnen de tijdgeest, met een gestroomlijnd en eigentijds profiel dat een beetje doet denken aan Tesla of Porsche. De lange berline met zijn uitgekiende aerodynamica is op de flanken voorzien van vier frameloze deuren die in de tegengestelde richting openen, met verzonken deurgrepen en cameraspiegels, LED-verlichting en een panoramadak.

Rijkelijke uitrusting

De Skyhome belooft ook een uitrusting die niets afdoet aan de premium referenties. Een immens gebogen scherm dat zich uitstrekt over de hele breedte van het dashboard, luxueuze materialen, een personaliseerbare sfeerverlichting, een inklapbaar 'cinemascherm' voor de passagiers achterin, een koelkast en zelfs kantelbare zetels met massagefunctie! De Chinese constructeur legt de lat duidelijk hoog.

Maar dat is nog niet alles, want ook AI is van de partij. De vleugels op het koetswerk kunnen lichtjes bewegen om de luchtweerstand te verminderen tijdens het rijden, of om net wat meer remkracht te bieden door de luchtweerstand te vergroten. AI wordt ook ingezet om het leven aan boord voor de bestuurder en de passagiers aangenamer te maken, met zelfs de mogelijkheid om ieders vitale functies in het oog te houden, en dat zonder kabels of enig fysiek contact!

Qua prestaties zou de Skyhome moeten kunnen rekenen op twee verschillende aandrijflijnen: een enkele motor voor tweewielaandrijving of twee motoren die voor vierwielaandrijving zorgen. In het tweede geval zou het over een vermogen van 460 kW gaan, ofwel meer dan 600 pk! Daarmee zou hij in amper 3,5 seconden van 0 tot 100 km/u moeten kunnen optrekken.

Voorlopig weten we nog niet wanneer de Skyworth Skyhome wordt gelanceerd, maar de verkoop zou al binnenkort moeten starten in China. De aangekondigde prijs is opzienbarend, want het duurste model zou slechts 250.000 yuan kosten, ofwel amper 32.000 euro! Maar je moet er natuurlijk nog exportkosten en diverse belastingen bij optellen als het model ooit naar Europa zou komen.

?

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ
PUBLICITÉ