Sébastien Vanhouche

3 DEC 2021

Stellantis test inductief laden tijdens het rijden

In het noorden van Italië wijdt de groep een parcours in waar elektrische voertuigen inductief opladen terwijl ze rijden. De toekomst van de elektrische auto?

Samen met een waaier aan partners heeft autogroep Stellantis een uniek soort testcentrum geopend: de Arena Del Futuro. Het 1,05 kilometer lange parcours in het noorden van Italië laat elektrische auto’s opladen terwijl ze rijden. Het “Dynamic Wireless Power Transfer” (DWPT) gedoopte systeem bestaat uit inductieve laadkabels onder het asfalt.

Verder en veiliger

Zo’n installatie zou het rijbereik vergroten en de laadtijden inkorten. Maar dat is niet het enige interessante aan het concept. Het zou namelijk ook de veiligheid kunnen vergroten “door de constante dialoog tussen de snelwegen en de voertuigen die erop rijden dankzij ioO-techniek (Internet of Objects)”. Stellantis laat weten dat er al eerste tests over “meerdere kilometers” zijn uitgevoerd met “bemoedigende” resultaten.

Veel onbeantwoorde vragen

Helaas verklapt de groep geen cijfers. Welke afstand is tijdens die tests gereden? Hoe snel ging het opladen? En hoeveel kost zo’n kilometer asfalt?

Laat ons hopen dat Stellantis in de toekomst antwoorden kan bieden op die vragen zodat we kunnen inschatten of deze oplaadtechnologie tijdens het rijden een toekomst heeft.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie