Toch begint het verhaal in 1987, toen Lamborghini aan een opvolger van de Jalpa werkte. Het conceptmodel dat toen werd ontwikkeld, was de P140. Maar in datzelfde jaar werd Lamborghini verkocht aan Chrysler, dat geen brood zag in een “instap”-Lamborghini. In 1988 werd de carrière van de Lamborghini Jalpa dan ook stopgezet, zonder opvolger. En dus zonder P140.

Alles op de Diablo

Moederbedrijf Chrysler zette in 1990 alles op de langverwachte Countach-opvolger, de Diablo. Dat topmodel deed het aanvankelijk goed, maar kende de jaren nadien een tegenvallende verkoop, vooral wegens een te hoge vraagprijs. Een betaalbaarder instapmodel was net dan wat het merk nodig had, maar dat zag Chrysler te laat in.

MegaTech

In 1994 deed Chrysler Lamborghini dan ook van de hand. Het holdingbedrijf MegaTech was de koper van het Italiaanse merk, en dankzij de nieuwe investeerders was er opnieuw ruimte voor plannen voor een nieuw model. Al moest dat vertrekken van het chassis van de P140-conceptcar uit 1988…

Italdesign

Lamborghini stuurde het P140-chassis naar ontwerpbureau Italdesign. Onder leiding van Giorgetto Giugiaro leverde dat de Calà af, een opvallende, gele conceptcar met grote glaspartijen, luchtinlaten en spoilergeweld. “Calà” zou trouwens een Piemontees dialectwoord zijn voor “kijk daar”. De Italdesign Calà had zijn naam dus niet gestolen...

V10 centraal achterin

Onder de motorkap centraal achterin stak een 3,9 liter grote V10. Die produceerde 400 pk. Dat vermogen werd via een manuele zesversnellingsbak naar de achterwielen gestuurd, en zorgde ervoor dat de Italdesign – of Lamborghini – Calà een topsnelheid haalde van 291 km/u.

Volkswagen

Het conceptmodel op het salon van Genève in 1995 was trouwens het enige exemplaar van de Calà dat er ooit werd gebouwd. In 1998 verkocht MegaTech Lamborghini namelijk aan de Volkswagen-groep, dat de plannen voor een instapmodel op de lange baan schoof. Die plannen zouden in 2003 pas worden opgerakeld met de Gallardo…