Jean-Francois Christiaens

10 JUL 2020

Verkeerd zitten in de auto kan levensgevaarlijk zijn

Als passagier in een auto even uitrusten met je voeten op het dashboard is een bijzonder slecht idee. Voor wie dat niet wil geloven, hebben automobilistenorganisaties TCS en ADAC een duidelijk voorbeeld gesteld.

Op lange ritten, bijvoorbeeld onderweg naar je vakantiebestemming, is de verleiding vaak groter om in de wagen een wat meer ‘ontspannen’ houding aan te nemen, zeker voor de passagiers. Let echter op, want je kan jezelf zo in groot gevaar brengen. Om de risico’s duidelijk aan te tonen heeft de Zwitserse Touring Club TCS samen met de Duitse ADAC een specifieke crashtest georganiseerd. De pop op de passagiersstoel lag daarbij half onderuit met de voeten op het dashboard, terwijl de besturende dummy wat ‘comfortabeler’ was gaan zitten, met de rugleuning licht naar achteren gekanteld en wat verder van het stuurwiel.

Zoals in het filmpje te zien is, zijn die zithoudingen levensgevaarlijk. In zijn verslag noteert de TCS onder meer dat “de driepuntsgordels in deze positie de poppen niet efficiënt konden beschermen. De gewijzigde zithouding bracht bovendien het hoofd en het bovenlichaam verder van de airbag en het hoofd van de bestuurder knalde tegen het stuur terwijl de passagier op het dashboard botste. Bovendien is het bovenlichaam van die laatste verwrongen en daarna tegen de B-stijl van de auto geknald”. Verder toont de test aan dat je onder geen beding je voeten op het dashboard mag leggen: “Deze verhoogde positie van de benen maakt dat de airbag de passagier niet kan beschermen. Sterker nog: als gevolg van de klap van de airbag zijn de benen recht naar het hoofd en het bovenlichaam gekatapulteerd. Bij een ongeval zouden zo zware tot zelfs dodelijke verwondingen kunnen ontstaan aan hoofd en borstkas”.
Advertentie
Advertentie
Advertentie