Onderzoekers van de Polytechnische universiteit van Zürich ETHZ hebben een vloeibare en ecologische brandstof ontwikkeld dankzij de zon. Ze hebben een mini-raffinaderij gecreëerd met daarnaast een enorme paraboolantenne. Die maakt een thermochemisch procedé mogelijk dat water en CO2 verbruikt. Door beide elementen te verhitten tot zo’n 1.500 graden fuseren ze tot een synthetisch gas.

Deze mengeling van waterstof en monoxide wordt vervolgens omgevormd tot methanol, kerosine of om het even welke andere brandstof die kan worden gebruikt in een verbrandingsmotor die op fossiele brandstoffen werkt. Bij de verbranding ervan komt even veel CO2 vrij als bij de productie. De koolstofbalans is dus nihil, waardoor deze brandstof bijzonder klimaatvriendelijk is.

1 dl/dag

Probleempje: de Zwitserse raffinaderij produceert vandaag één deciliter methanol per dag. Maar de ingenieurs zijn optimistisch: met een oppervlak van 200.000 vierkante meter aan spiegels kunnen ze per jaar 10 miljoen liter brandstof maken. Met dit principe wordt op dit moment al getest in Spanje, in het kader van het Europese project Sun-to-Liquid. Het zal echter nog jaren onderzoek vergen voor deze revolutionaire brandstof aan de pomp verkrijgbaar zou kunnen zijn.