In werkelijkheid mag je met een rijbewijs B elke “vierwieler met motor” besturen: een auto, een bestelwagen, een quad en zelfs een scooter met vier wielen! Maar er zijn beperkingen. Het voertuig mag niet meer dan 3,5 ton wegen en maximaal plaats bieden aan 8 passagiers, bestuurder niet meegerekend. Je mag ook een aanhangwagen trekken van minder dan 750 kg. Dat mag ook meer zijn, als het totale gewicht van het voertuig en de aanhangwagen niet hoger is dan 3,5 ton.

Niet iedereen mag hetzelfde… 

Naast rijden met een vierwieler mag je als houder van een rijbewijs B ook rijden met een tweewieler! Als je het roze papiertje (of kaart) op zak hebt, mag je een scooter met een cilinderinhoud van 50cc besturen met een maximumvermogen van 4 kW, die niet sneller gaat dan 45 km/u. Behaalde je je rijbewijs na 1 mei 2011? Dan mag je na twee jaar ook rijden met een moto of scooter met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een vermogen van niet meer dan 11 kW, mits een opleiding van vier uur. Haalde je je rijbewijs na 1988, maar voor 1 mei 2011? Dan is die extra opleiding niet nodig. Maar die uitzondering is enkel geldig op Belgisch grondgebied. Behaalde je je rijbewijs in 1988 of daarvoor? Dan mag je de weg op met eender welke moto of scooter. Bovendien mag je met dat rijbewijs ook een aanhangwagen trekken met een gewicht tot 3,5 ton!

Een andere wereld

Het rijbewijs B, dat is dus meer dan enkel de toelating om met een auto te rijden. Veel meer zelfs, afhankelijk van wanneer je je rijbewijs behaalde. Maar toch een tip: als je zin hebt om een tweewieler te proberen en je dat mag volgens je rijbewijs, is enkele uren opleiding volgen misschien toch geen slecht idee...


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: