Ter herinnering: een full-omniumverzekering dekt je niet alleen voor materiële en lichamelijke schade die je bij een ongeval aan derden toebrengt, maar ook je eigen materiële schade als je in fout bent voor het ongeval. Deze formule geniet de voorkeur wanneer je een nieuwe auto koopt, maar dit betekent natuurlijk ook dat je een hogere jaarlijkse verzekeringspremie betaalt dan bij een klassieke BA-polis.
Wanneer moet je je omnium opzeggen?
Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer je auto aan waarde verliest. Er komt dus een moment waarop de verzekeringspremie die je betaalt voor een full omnium, het bedrag niet meer compenseert dat je zou kunnen ontvangen in het geval van een total loss van je wagen. Dit breekpunt komt meestal na een periode van 3 tot 4 jaar.
Concreet krijg je tot 36 maanden na aankoop 100% van de catalogusprijs van je auto terugbetaald, afhankelijk van je verzekeringscontract, in geval van diefstal of perte totale. Na deze periode zal het bedrag dat je uitbetaald krijgt dalen doorheen de tijd, waardoor de full omnium steeds minder interessant wordt. Er is daarbovenop nog een afschrijvingsperiode, waarin het terugbetaalde percentage ook geleidelijk daalt naarmate je wagen aan waarde verliest. Om dat afschrijvingspercentage te weten te komen waarop de waardevermingering van je auto wordt gebaseerd, moet je de polis van je autoverzekering raadplegen.
Bij een financiering is het tenslotte de kredietorganisatie die de aankoop van je auto heeft gefinancierd die een uitgebreide dekking zal eisen tot wanneer de lening is afgelost. Het is dus sterk aan te raden om je omnium te behouden tot je lening is afbetaald. Anders zal je in het geval van een total loss moeten blijven doorbetalen voor een auto die je niet meer kan gebruiken.
Mini omnium na de full omnium?
Veel eigenaars kiezen ervoor om, wanneer ze na 3 tot 4 jaar hun full omnium hebben opgezegd, over te stappen op een mini-omnium. Een formule die een pak goedkoper uitkomt, met soms wel twee tot drie keer lagere premies dan bij een full omnium. Hou er wel rekening mee dat bij een mini-omnium je eigen materiële schade niet meer gedekt is als je zelf in fout bent bij een ongeval. Maar je blijft wel verzekerd tegen diefstal, inbraak, glasbreuk, botsingen met dieren, brand, storm en hagel.
Voor meer gedetailleerde vragen over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij of makelaar. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen ook meer specifieke informatie en advies geven over jouw persoonlijke situatie.