1. Diesel

België blijft een land waar koning Diesel de plak zwaait. Ongeacht het feit dat de Belgische bestuurder gemiddeld 15.000 km per jaar aflegt, is 60% van ons wagenpark uitgerust met een dieselmotor. Maar er is verandering op komst: de gebruiker vandaag de dag beseft dat de lagere prijs aan de pomp en het lagere verbruik niet per se hoeven te betekenen dat een diesel ook de meest voordelige keuze is. De hedendaagse chauffeur begint stilaan andere alternatieven te overwegen.

Geschikt voor…
Bestuurders die lange ritten afleggen buiten de stad of die meer dan 30.000 kilometer per jaar afleggen.

De voordelen
Zijn lager verbruik: een dieselmotor presteert het beste aan een constante snelheid bij een laag toerental. Op die manier verbruikt hij 15% minder dan een gelijkaardige benzinemotor. Hierdoor stijgt ook de autonomie van een volle dieseltank. De prijs per liter diesel is ook lager dan die van benzine, al wordt het verschil stilaan minder groot.

De nadelen
Dieselmotoren zijn duurder in aanschaf en in onderhoud. Wie een nieuwe wagen met dieselmotor koopt, betaalt gemiddeld 2.000 euro meer dan een benzine. En door de steeds strenger wordende milieuwetgeving zijn er ook steeds complexere technologische toepassingen nodig om ‘m conform te houden.

Hij is minder geschikt voor korte afstanden. In stedelijk verkeer heeft een dieselmotor ongeveer 20 minuten nodig om zijn ideale werkingstemperatuur te bereiken tegenover 10 minuten op de autostrade. Op korte trajecten verbruikt een diesel meer en die ritten zijn niet ideaal voor bepaalde onderdelen, zoals de roetfilter.

2. Benzine

De benzinemotor is aan een revival bezig, vooral in het segment van de kleine wagens. De fabrikanten hebben de cilinderinhoud kleiner gemaakt om het verbruik te drukken, terwijl het vermogen toch op peil bleef. Mede dankzij het veelvuldig gebruik van de turbo.

Geschikt voor…
Bestuurders die vooral korte trajecten afleggen en per jaar gemiddeld 15.000 kilometer op de teller zetten.

De voordelen
Bij de aankoop van een nieuwe wagen is hij minder duur dan een diesel of een hybride. Hij is minder lawaaierig.

De nadelen
Hoger verbruik: een benzinemotor verbruikt meer dan een diesel en de prijs van een liter benzine ligt ook hoger dan die van diesel. Daarnaast heeft je rijstijl een grote invloed op het werkelijke verbruik. In de praktijk gaapt er vaak een stevig kloof tussen het theoretisch verbruik en de werkelijkheid.

3. Hybride

Meer en meer modellen zijn beschikbaar in een uitvoering met hybride-aandrijving. Om het verbruik significant te laten dalen, combineren ze een klassieke verbrandingsmotor (diesel of benzine) met een elektromotor.

Geschikt voor…
Bestuurders die veel in de stadsjungle rondrijden of in erg druk verkeer en daarbovenop ook nog eens veel kilometers per jaar afleggen (om de hogere aankoopprijs te rechtvaardigen).

De voordelen
Een laag verbruik en dito CO2-uitstoot. Betrouwbaarheid en onderhoudskosten. De elektromotor vraagt geen onderhoud en de verbrandingsmotor wordt minder aangesproken dan bij een traditioneel gebouwde wagen.

De nadelen
De hogere aanschafprijs en bepaalde praktische aspecten: de batterijen en de elektromotor maken de wagen zwaarder en slorpen een duidelijk merkbaar volume van de koffer op. Daarnaast zijn hybride aangedreven wagens zelden gehomologeerd om een zware last te trekken (zoals een caravan) omdat de elektrische motor te zwak is.

4. Plug-in hybride

Deze vorm van aandrijving wordt steeds vaker door de verschillende fabrikanten gebruikt. Hij maakt gebruik van hetzelfde principe als de klassieke hybride aandrijving (zie boven 3.), maar de batterijen zijn hier herlaadbaar via het regulier stroomnetwerk. Dat geeft hen een grotere autonomie (tot tien keer toe) bij het elektrisch rijden.

Geschikt voor…
Bestuurders die vooral in een stedelijke omgeving rijden of in druk verkeer. De bestuurder moet de wagen kunnen herladen en dat gebeurt idealiter zowel thuis als op het werk. Zo maak maximaal gebruik van het potentieel van deze aandrijving.

De voordelen
Zeer laag verbruik, tot nihil op korte trajecten. Niet te onderschatten voordelig fiscaal regime. Systeem heeft een grote betrouwbaarheid.

De nadelen
Het systeem is niet voor iedereen relevant. Je moet de mogelijkheid hebben om de wagen thuis te kunnen herladen (je elektrische installatie moet gecontroleerd worden). Hij blijft nog duur in aankoop. De batterijen nemen behoorlijk wat plaats in in de koffer. Het gewicht is vaak merkbaar hoger.

5. Elektrisch

Elektrisch aangedreven wagens zijn nog eerder uitzondering dan regel op onze wegen. Dat heeft te maken met een gebrek aan fiscale stimuli en de infrastructuur. Het aanbod van elektrische wagens is nu zeer uitgebreid en gaat van kleine stadswagens tot grote luxueuze gezinsberlines.

Geschikt voor…
Bestuurders die in een stedelijke omgeving rijden.

De voordelen
Zeemzoete besturing, de stilte, de afwezigheid van een versnellingsbak. Het volledige koppel is beschikbaar vanaf de eerste meter. Geen rechtstreekse uitstoot. Beperkt onderhoud.

De nadelen
De aankoopprijs. Hoewel de prijs van een volle ‘tank’ elektriciteit lager is dan die van diesel of benzine, is de investering in dit type van aandrijving hoog. Bij sommige wagens ben je overigens geen eigenaar, maar huurder van de batterijen. Beperkt in gebruik. Gemiddeld genomen een beperkte autonomie. Beperkt aantal laadpunten. Het herladen van de batterijen duurt doorgaans lang.

6. LPG

LPG staat voor Liquefied Petroleum Gas (autogas) en mag je niet verwarren met aardgas. LPG is een bijproduct dat voortkomt bij de raffinage van olie. Het is “properder” en minder duur dan benzine en diesel. Een LPG-installatie kan enkel worden ingebouwd bij een benzinemotor waardoor je de keuze hebt om te rijden op benzine of op LPG. Een LPG-installatie kost ongeveer 2.000 euro.

Geschikt voor…
Bestuurders van een benzinewagen die hun benzinekosten willen beperken.

De voordelen
Lagere verbruikskosten. Voordeliger voor het milieu. Een wagen die op LPG rijdt stoot heel wat minder vervuilende deeltjes uit als een diesel of een benzine.

De nadelen
Slijtage van de motor. LPG wordt in gasvorm ingespoten in de motor en is daardoor minder goed gekoeld en gesmeerd dan bij benzine of diesel. Dat kan de slijtage van bepaalde onderdelen zoals de kleppen in de hand werken. Het distributienetwerk van stations waar je LPG kan tanken is niet zo uitgebreid, vooral in het buitenland.

7. CNG

CNG staat voor compressed natural gas ofte aardgas onder druk. Net zoals bij LPG wordt CNG opgeslagen in een extra reservoir naast de benzinetank. Heel wat onderdelen van de motor moeten aangepast worden om zo’n installatie uit te voeren. Wanneer het CNG-reservoir leeg is, dan kan de wagen verder rijden op benzine. Ondanks het feit dat we miljoenen CNG-aangedreven wagens terugvinden in Italië, Iran, Pakistan en Argentinië zijn ze erg zeldzaam op onze Belgische wegen.

Geschikt voor…
Bestuurders van een benzinewagen die hun benzinekosten willen beperken en die over een tankstation bij hun in de buurt beschikken.

De voordelen
CNG is de minst vervuilende fossiele brandstof. De hoeveelheid CO2 en de fijne stofdeeltjes die het uitstoot zijn erg laag. Deze brandstof heeft dus een positieve impact op de luchtkwaliteit. De prijs van de brandstof is voordelig. CNG is iets duurder dan LPG om te tanken, maar het blijft heel wat goedkoper dan diesel en benzine.

De nadelen
Er zijn zeer weinig tankstations waar je terecht kan, maar het netwerk breidt zich stilletjes aan uit. Een alternatief is om thuis een eigen tankreservoir te installeren maar dat kost minstens 5.000 euro. Het CNG-reservoir neemt meer plaats in en is zwaarder dan die van een LPG-installatie.

8. Waterstof

Dit is dé technologie van de toekomst! Het principe is eenvoudig: wanneer waterstof in contact komt met de zuurstof in de lucht, ontstaat er een chemische reactie die elektriciteit ontwikkelt. Deze elektriciteit wordt gebruik om een elektromotor aan te drijven die op zijn beurt de wagen in beweging zet. Deze vorm van aandrijving combineert de voordelen van een elektrische wagen (stil, geen versnellingsbak nodig, geen directe schadelijke uitstoot…) met de voordelen van een wagen met een verbrandingsmotor (autonomie, vol te tanken in enkele minuten). Helaas is het netwerk van tankstations in België waar je waterstof kan tanken quasi nul en is deze technologie nog steeds erg duur.

Geschikt voor…
Bestuurders en organisaties die de problematiek van ons klimaat zeer serieus nemen en die met de aandrijving van de toekomst willen rijden.

De voordelen
Geen schadelijke uitstoot. Werkt geruisloos. Geen versnellingsbak nodig. Beperkt onderhoud. Comfortabele autonomie. Vol te tanken in vijf minuten.

De nadelen
Voorlopig quasi onbetaalbaar. Onbestaand netwerk van tankstations. Beperkt koffervolume. Hoger gewicht.