Advertentie
Advertentie

Stel je een weg voor die zijn eigen scheuren binnen het uur kan dichten, zonder technische of menselijke tussenkomst. Sciencefiction? Helemaal niet! Britse en Chileense onderzoekers hebben namelijk een revolutionair asfalt ontwikkeld, gemaakt van organisch afval en verrijkt met capsules gevuld met gerecycleerde olie. Dankzij deze capsules kan het wegdek zichzelf herstellen.

Geïnspireerd door genezingsprocessen in de natuur, maakt deze nieuwe generatie bitumen gebruik van artificiële intelligentie om het zelfherstellend vermogen te simuleren en te optimaliseren. Concreet betekent dit dat zodra er een scheur ontstaat, de capsules hun inhoud vrijlaten en de barst automatisch dichten. Een doorbraak die voorgoed een einde zou kunnen maken aan de talloze putten in de weg, die dagelijks voor frustratie zorgen bij automobilisten.

Een project geboren in het labo

Deze innovatie is het resultaat van een samenwerking tussen de Universiteit van Swansea in Wales, het King’s College in Londen en Chileense onderzoekers. Door simulaties op moleculair niveau kon artificiële intelligentie de ontwikkeling van dit nieuwe materiaal versnellen door virtueel verschillende samenstellingen en hun reacties op scheuren te testen.

In het laboratorium toonden de eerste tests aan dat het bitumen zichzelf binnen het uur kon regenereren na het ontstaan van een microbarst. Een enorme stap richting veerkrachtigere en duurzamere weginfrastructuur.

Duurzamere en goedkopere wegen

De voordelen van dit materiaal zijn overduidelijk: minder onderhoud, lagere kosten voor overheden en vooral meer veiligheid voor weggebruikers. Momenteel bevindt deze technologie zich nog in de ontwikkelingsfase, maar ze zou wel eens het onderhoud van wegen wereldwijd kunnen revolutioneren.

En dit is nog maar het begin: onderzoekers onderzoeken nu al het gebruik van nieuwe grondstoffen zoals bruine algen of zelfs gerecycleerde frituurolie om de efficiëntie van dit slimme bitumen verder te verbeteren.