Arnaud Henckaerts

4 JAN 2023

Chinese Tesla‑baas moet de rust bij het merk herstellen

Tom Zhu wordt volgens persagentschap Reuters de rechterhand van Musk en daarmee verantwoordelijk voor de productie van de autobouwer en de verkoop in China, Noord-Amerika en Europa.

Het zijn woelige tijden voor Tesla. De Amerikaanse autobouwer leverde nog nooit zoveel nieuwe auto’s, maar dat zijn er door aanslepende productieproblemen minder dan verwacht, waardoor het Tesla-aandeel daalt naar een bijzonder laag niveau. En ondertussen lijkt Elon Musk vooral bezig met Twitter, waar zijn soms uitgesproken conservatieve meningen een aantal eerder progressieve early adopters tegen de borst stoot en naar de bijzonder actieve concurrentie dreigt te sturen. De hele situatie weegt op het vertrouwen van investeerders.

Investeerders geruststellen

Bij Tesla lijken ze ook de ernst van de situatie in te zien en worden er volgens persbureau Reuters veranderingen doorgevoerd in het management van het bedrijf. Zo zou Tom Zhu, de in China geboren Nieuw-Zeelander die aan het hoofd staat van de operaties van het merk in China, ook buiten het Oosterse land de rechterhand worden van Musk. In die rol zou hij verantwoordelijk worden voor de productie in de Tesla-fabrieken en ook voor de verkoop van de elektrische modellen van het merk in de grootste markten.

Door zijn aanstelling moeten de operaties bij Tesla opnieuw strakker onder controle gehouden worden, terwijl Musk meer tijd krijgt om zich bezig te houden met de productontwikkeling en het designteam van het merk. Op die manier wil Tesla het vertrouwen van investeerders herstellen. Zhu wordt gezien als één van de drijvende krachten achter de heropstart van de Tesla-fabriek in Sjanghai na de strenge Covid-lockdowns in China, terwijl hij ook geconsulteerd werd om de productie in de VS te stroomlijnen.


?

PUBLICITÉ
PUBLICITÉ
PUBLICITÉ