Een oldtimer heeft al een heel leven achter de rug. En dat kan zijn sporen nalaten, ook in het interieur. Door de jaren heen is het leder namelijk blootgesteld aan onder andere uv-stralen, temperatuurschommelingen, schurende kledij en zweet (geen airco, weet je wel). Wanneer het leder dan niet regelmatig onderhouden is, zal het stijf en droog aanvoelen en barsten of zelfs scheuren vertonen. Wat kan je dan doen om het weer op te frissen? 

Advertentie
Advertentie

Stap voor stap: oud leder weer tot leven brengen

Het goede nieuws is dat je verwaarloosd leder in de meeste gevallen weer mooi kan opfrissen door het te ‘conditioneren’. Dit is het laten doordringen van voedingsstoffen in de poriën van de huid. Dit houdt het leder verzadigd, vochtig en veerkrachtig. Hoe schoner de poriën, hoe beter het leer de conditioner kan opnemen.

Tot zover de theorie. Hoe je precies te werk moet gaan, leggen we uit in een paar eenvoudige stappen.

Stap 1: reinigen

Haal je stofzuiger boven en maak alles zo goed mogelijk stofvrij. Vergeet zeker niet de naden - waar stof en zand ophopen - grondig na te lopen. Gebruik voor alle veiligheid een opzetstuk zoals een borstel, zodat je het leer niet beschadigt. Na het stofzuigen kan je het leder met een licht vochtige doek afvegen en daarna nog eens met een droge doek.

Als er hardnekkig vuil op je lederen zetels zit, dan kan je dit verwijderen met een zachte zeep of shampoo voor leder. Die vind je in de autospeciaalzaak, maar evengoed in je supermarkt. Je blijft best weg van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn of huishoudelijke reinigings- en bleekmiddelen. Die kunnen het leder namelijk ernstig beschadigen.

Stap 2: voeden

Nu het leder helemaal schoon is, is het tijd om de conditioner aan te brengen. Die zorgt ervoor dat het leer gehydrateerd blijft en voorkomt zo verdere barsten of scheuren.

Conditioners bestaan in vele varianten, maar bijna altijd is de werkwijze dezelfde. Je masseert met een zachte doek en in cirkelvormige bewegingen het product in het leer. Gebruik zeker niet te veel conditioner in één keer. Als je het nodig acht, kan je deze stap een paar keer na elkaar herhalen. Geef het leder dan wel eerst enkele uren de kans om de conditioner goed op te nemen voordat je opnieuw begint.

Advertentie
Advertentie

Patina of perfectie?

Als je dit onderhoud uitgevoerd hebt, kan je lederen interieur weer tegen een stootje. Misschien zie je wel nog steeds plooien en barsten in het leder, ook als is het weer flexibel en gezond. Voor sommige liefhebbers geeft dit net extra karakter aan de wagen en dat mag wel bij een klassieker met al heel wat jaren (en kilometers) op de teller.

Als je niet houdt van dit soort patina, dan bestaat er een meer ingrijpende manier om je lederen stoelen een verjongingskuur te geven: plamuren! Ook hiervoor zijn verschillende uitgebreide kits in de handel te verkrijgen. Lees zeker goed de handleiding door voor je begint. Het procedé gaat in grote lijnen als volgt:

1. Reinig het leder met een sterke reiniger

2. Ontvet het leder met bijvoorbeeld reinigingsbenzine

3. Schuur ruwe plekken en slijtplekken zachtjes op

4. Vul barsten en oneffenheden op met leerplamuur

5. Breng opnieuw kleur aan

6. Sluit het leer af met een beschermlaag

 

Het is belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Doe je dat niet, dan riskeer je dat je herstelling snel weer wegslijt. Ben je zelf niet zo handig, dan contacteer je dus best een specialist.

Advertentie
Advertentie

Het juiste onderhoud per ledertype

Hoe vaak je het onderhoud met de conditioner moet herhalen, hangt af van het type leder in je oldtimer.

Anilineleer: Natuurlijk en luxueus, maar gevoelig voor vlekken en uv-stralen. Vaak gebruikt in high-end klassiekers zoals vroege modellen van Rolls-Royce, Bentley, Aston Martin en Ferrari.

Semi-anilineleer: Natuurlijke uitstraling met lichte beschermlaag. Veel toegepast in luxemerken als Mercedes-Benz, Jaguar en sommige Amerikaanse klassieke merken.

Gepigmenteerd leer: Robuust door dikke verf- en beschermlaag. Populair in Amerikaanse muscle cars en Land Rovers.

Aniline- en semi-anilineleer vereisen dagelijkse reiniging en conditionering om de 2 à 3 maanden. Gepigmenteerd leer is onderhoudsvriendelijker: regelmatig reinigen en elke 6 maanden conditioneren volstaat.

Eenvoudig onderhoud, langdurig resultaat

Het onderhoud van leder is dus geen moeilijke klus. Met slechts een stofzuiger, een vochtige doek en conditioner bereik je al geweldige resultaten. Regelmatig onderhoud kost weinig tijd, maar de voordelen zijn talrijk. Je interieur blijft langer mooi en behoudt zijn kleur, je loopt minder kans op permanente schade en vlekken zijn gemakkelijker te verwijderen.

Door regelmatig onderhoud, houd je je oldtimer in topconditie. Dat geldt dus ook voor je lederen interieur.