of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Yeelen Möller

25 APR 2025

Test: Audi A6 Sportback e‑tron, de beste elektrische berline?

Op papier is de Audi A6 Sportback e-tron haast onklopbaar: tot 750 km autonomie, krachtige motorisaties en supersnel opladen. Maar weet hij zijn hoge verwachtingen in te lossen in de praktijk?

{"fr":"Audi A6 blanche roulant sur route sinueuse, paysage montagneux en arrière-plan.","nl":"Witte Audi A6 op bochtige weg met berglandschap op de achtergrond."}
{"fr":"Audi Q8 électrique roulant sur une route sinueuse en montagne.","nl":"Elektrische Audi Q8 rijdt over een bochtige bergweg."}

"De Audi A6 Sportback e-tron maakt geen compromissen op vlak van autonomie, comfort, laadsnelheid of connectiviteit. Het enige nadeel is zijn prijs."

Na de breakversie Avant zijn we nu achter het stuur gekropen van de Audi A6 Sportback e-tron, de elektrische evenknie van de recent vernieuwde Audi A6 sedan. Deze vierdeurscoupé belooft weinig in te boeten op praktisch vlak dankzij zijn grote achterklep, maar kan wel uitpakken met een royale actieradius van maximaal 756 km dankzij zijn recordstroomlijn. Laten we zien wat daar nog van overblijft in de praktijk…

Advertentie
Advertentie

Design

De ene Audi A6 is de andere niet

Ondanks het feit dat beide modellen hun naam grotendeels delen, zijn de Audi A6 sedan en de Audi A6 Sportback e-tron eigenlijk twee totaal verschillende modellen. Ze staan op een ander platform, hebben een ander soort aandrijving en zien er ook anders uit, maar ze opereren wel in hetzelfde segment van de grote reisberlines. En als Audi de naam A6 wou behouden voor het klassieke model, waarom heet deze elektrische vierdeursberline dan niet gewoon A7? Nu goed, er is al genoeg inkt gevloeid over de verwarrende naamstrategie van Ingolstadt

Elegant design, maar iets te hoog?

Wat wel gezegd mag worden, is dat de Audi A6 Sportback e-tron aangenaam op het netvlies valt. Zijn scherpe neus met de smalle koplampen (de dim- en grootlichten zitten verstopt in de donkere zijdelingse luchthappers) geeft hem een atletische uitstraling. Dankzij de donkere sierpanelen onderaan de deuren valt het ook niet zo op dat dit een best hoge auto is, de schuld van het grote batterijpakket in de vloer. Ook achteraan komt de kont redelijk hoog uit, maar de vloeiende daklijn zorgt wel voor de nodige elegantie.

Bekend dashboard, strak interieur

In het interieur van de A6 Sportback e-tron zijn er minder verrassingen: het dashboard wordt niet enkel gedeeld met de Avant, maar ook met quasi elke recente Audi (Q6 e-tron, A5 en A5 Avant, Q5 en Q5 Sportback, …). Dat betekent een groot, gebogen dubbel schermpaneel met twee mooie OLED-schermen, een optioneel passagiersscherm en, als dat nog niet genoeg schermen zijn, ook nog eens displays voor de optionele cameraspiegels. Verder baadt het interieur in het licht dankzij een groot glazen panoramadak dat je met een druk op de knop kan verduisteren, maar dat helaas niet opengaat.

Leuk is dat je kan kiezen uit verschillende kleuren voor de lederen zetels (zwart, beige, donkerbruin, grijs, zwart/cognac of zelfs grijs/blauw). Dat fleurt de boel een beetje op, want verder is het interieur van de A6 Sportback e-tron vooral heel strak. Over de materiaalkeuze en bouwkwaliteit hebben we niet veel te zeggen: het voelt allemaal kwalitatief en stevig aan, zonder écht luxueus te zijn, ondanks de prijs die je voor sommige configuraties moet betalen. Maar daar hebben we het later nog over.

 

Beleving

Veel ruimte in de Audi A6 Sportback e-tron

Zoals je mag verwachten van een berline van 4,93 m lang, 1,92 m breed en 1,49 m hoog op een wielbasis van 2,95 m, is het best ruim aan boord van de Audi A6 Sportback e-tron. Lange volwassenen kunnen probleemloos achter elkaar zitten, al houdt de hoofdruimte achteraan niet enorm over. Dankzij de grote achterklep is de bagageruimte wel gemakkelijk toegankelijk en kan je de 502 tot 1.330 liter dus gemakkelijk benutten. Onder de koffervloer zit er nog wat opbergruimte, en er is zelfs een frunk van 27 liter waarin je laadkabels perfect passen. Er is geen knopje op de sleutel om de motorkap open te doen, maar je kan wel… swipen op de bovenkant van de voorbumper, net onder de sluitnaad van de motorkap, waarmee hij openspringt. Niet intuïtief, wel handig!

Android Automotive met een paar bugs

De digitale ervaring aan boord van de Audi A6 Sportback e-tron is bijzonder compleet, maar niet zonder foutjes. Zoals gezegd gaan de twee grote OLED-schermen op het dashboard, 11,9 en 14,5 inch groot, met alle aandacht lopen. Er blijven maar heel weinig knoppen over op de middenconsole, waarvan de sneltoets voor de actieve veiligheidssystemen de belangrijkste is. Op het beginscherm daarvan kan je vijf ‘favoriete’ functies programmeren die je meteen kan uitschakelen, wat bij elke start moet gebeuren (zoals bij elke nieuwe auto).

Verder draait het nieuwste infotainmentsysteem van Audi op Android Automotive, wat betekent dat je externe apps erop kan installeren, zoals Spotify, YouTube en andere streamingdiensten. Je moet wel een Audi-account aanmaken om te kunnen genieten van de belangrijkste online diensten. Het systeem reageert snel, is helder afleesbaar en is rustgevend in het donker dankzij de OLED-schermen, waarbij zwart ook echt zwart is. Ook zijn we blij dat de temperatuur en zetelverwarming permanent onderaan het centrale scherm blijven staan. 

Nog een paar leuke details: je kan de navigatie van Android Auto of Apple CarPlay op het bestuurdersscherm projecteren, wat we nog niet vaak zijn tegengekomen, en er is een clip om je telefoon stevig op zijn plaats te houden op de inductielader. Handig!

Toch hebben we een paar softwarefoutjes meegemaakt tijdens onze testweek. Tijdens onze eerste rit wilde de cruisecontrol niet werken omdat “de gordel los was”. Welke gordel? Geen idee, want de onze zat gewoon vast en verder zat er niemand in de auto. Daarnaast zijn we een paar keer uit Apple CarPlay gegooid en bleef het systeem af en toe haperen, vooral kort na het opstarten. Foutjes die ongetwijfeld met een update opgelost kunnen worden.

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

Audi A6 Sportback e-tron heeft minstens 326 pk

Het motorengamma van de Audi A6 Sportback e-tron is vrij compleet, maar opnieuw gooit het Duitse merk roet in het eten met een verwarrende naamgeving. Je krijgt namelijk geen getallen meer om het vermogensniveau aan te duiden. De basismotor heet dus gewoon ‘e-tron’ en levert 240 kW (326 pk) op de achterwielen, gevoed door een batterij van 75,8 kWh netto. Een stapje hoger staat de e-tron Performance, met 280 kW (380 pk) en 94,9 kWh aan opslagcapaciteit. De e-tron quattro heeft dezelfde batterij, maar krijgt een tweede elektromotor op de vooras voor een totaal van 340 kW (462 pk). 

Aan de top van het gamma staat de Audi S6 Sportback e-tron, met een piek van 405 kW (551 pk) en de grote batterij van 94,9 kWh, goed voor een sprintje van 0 tot 100 km/u in 3,9 seconden en een topsnelheid van 240 km/u. De actieradius van de Audi A6 Sportback e-tron varieert sterk afhankelijk van de motorisatie, maar blijft altijd royaal, met tot 626 km voor de basisversie en tot 756 km voor de A6 Sportback e-tron Performance, die het verst kan rijden op een volle batterij. Opladen gaat ook altijd supersnel: aan een DC-snellader sta je, ongeacht de versie, slechts 21 minuten stil om van 10 tot 80% bij te laden.

Basisversie komt niets tekort

Wij konden met de instapversie van de Audi A6 Sportback e-tron rijden, met dus 326 pk op de achterwielen en de ‘kleine’ batterij van 75,6 kWh. Ook die kan in slechts 6 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten, maar daarvoor moet je hem in de ‘Dynamic’-modus leggen en launch control gebruiken. Bij dagelijks gebruik in de ‘Balanced’-modus reageert het gaspedaal nogal traag op inputs, met een responscurve die duidelijk bedoeld is om zo zuinig mogelijk te rijden.

Zuinige kilometervreter

Een afstelling die wel zijn vruchten afwerpt, want na onze testweek kwam het gemiddelde verbruik uit op slechts 16,9 kWh/100 km! Toegegeven, het was goed weer, met temperaturen van 15 tot 20°C, maar het gros van de meer dan 500 km die we hebben afgelegd bevond zich wel op de snelweg. Daar houdt de zeer goede stroomlijn van de A6 Sportback e-tron het verbruik binnen de perken, wat ook voor weinig windgeruis zorgt. De grote velgen (in ons geval op Falken-banden) lieten wel veel rolgeluiden door naar de cabine, misschien dat ander rubber daarmee helpt. In ieder geval is het dus goed mogelijk om een reële autonomie van 450 km te halen met de kleine batterij, of meer dan 550 km met de Audi A6 Sportback e-tron met de grotere batterij.

Veel rijplezier in de A6 e-tron!

De dynamische wegligging van de S6 Avant e-tron blijft trouwens overeind in de basisversie van de Sportback, die scherp instuurt (maar zonder stuurgevoel) en waarbij de achterwielen als eerste beginnen te schuiven. Samen met de achterwielaandrijving zorgt dit ervoor dat je de grote elektrische berline echt in de bocht kan plaatsen met het gaspedaal. Een Audi die rijdt als een BMW? Wie had dat gedacht! En toch blijft de ophanging soepel over de imperfecties van het asfalt. Een heel mooie balans.

Prijs

Hoeveel kost de Audi A6 Sportback e-tron 2025 in België?

De Audi A6 Sportback e-tron heeft een vanafprijs van 64.900 euro voor de Advanced-versie met de kleine batterij, die al behoorlijk is uitgerust (19-inch velgen, de OLED-schermen, automatische airco in 3 zones, warmtepomp, elektrische kofferklep, zetelverwarming vooraan, …) en een mooie autonomie biedt. Met enkel een kleurtje (1.200 tot 4.480 euro), lederen zetels (vanaf 1.940 euro) en een mooie set velgen (vanaf 1.020 euro) kom je dus al een heel eind. Maar wil je jouw Audi A6 Sportback e-tron volop personaliseren, dan zal je de hoofdprijs moeten betalen… Ons redelijk uitgerust testexemplaar kostte bijvoorbeeld al 87.000 euro, en had nog stoffen zetels en geen comfortsleutel!

De A6 Sportback e-tron Performance met de grote batterij is trouwens verkrijgbaar vanaf 76.800 euro, de quattro kost minstens 81.900 euro en voor de S6 Sportback e-tron moet je maar liefst 99.900 euro betalen zonder opties.

 

Verdict

De Audi A6 Sportback e-tron is misschien wel de beste elektrische berline die je vandaag kan kopen. Hij biedt een perfecte balans tussen autonomie, laadsnelheid, comfort en dynamiek, met daarbovenop nog een complete digitale ervaring en een aantrekkelijk design. Het grootste nadeel? Zijn prijs, maar voor de BMW i5 (die achterblijft qua autonomie) en Mercedes EQE (die er minder mooi uitziet) betaal je evenveel of zelfs meer. Audi heeft echt heel mooi werk geleverd. En ben je toch geen fan van de vorm of wil je meer ruimte, dan is er ook de A6 Avant e-tron!

Advertentie
Advertentie