De Volvo EX90 is een goede, zelfs uitstekende elektrische SUV die schittert door zijn indrukwekkende comfortniveau, verfijning en uitstekende ruimte en modulariteit. Maar hij is niet vrij van gebreken. Gebreken die we trouwens niet echt verwachten bij een Volvo...
Zijn sterke punten:
1. Zijn comfort
De belangrijkste kwaliteit van de Volvo EX90 is zonder twijfel zijn comfort! De Scandinavische elektrische SUV zweeft werkelijk over de weg als een vliegend tapijt. Zijn vering maskeert moeiteloos alle oneffenheden, hobbels en andere sporen in het wegdek, ondanks de 22-inch velgen waarmee ons testexemplaar was uitgerust! Aan boord is alles zacht, van zijn uitstekende stoelen tot de respons van het gaspedaal. En als kers op de taart is het interieur ook meesterlijk goed geïsoleerd. Qua comfort concurreert de Volvo EX90 echt met voertuigen uit het hogere segment.





2. De kwaliteit van zijn materialen en afwerking
Op het vlak van materialen en afwerking doet de elektrische Volvo EX90, zeker gezien zijn prijs, niet onder voor aanzienlijk duurdere auto’s. De prijs van de Scandinavische elektrische SUV begint in België vanaf 86.320 euro. Toch is alles aan boord op en top kwaliteit. De meeste materialen die je aanraakt zijn van goede kwaliteit en het dashboard en interieur zitten goed in elkaar. Vergis je niet, plastic is er natuurlijk wel in het interieur van de Volvo EX90 - het is nu ook weer geen Rolls-Royce - maar gelukkig vrij weinig.



3. Zijn ruimte
De Volvo EX90 is een echte gezinsauto! Het is namelijk een van de (te) zeldzame elektrische SUV's met een 5-, 6- en zelfs 7-zitsconfiguratie. Zelfs als we de verschuifbare achterbank helemaal naar voren schuiven, is de derde zitrij toch eerder geschikt voor kinderen. Volwassenen kunnen er weliswaar ook plaatsnemen, maar voor een korte rit dan wel, wat soms toch handig kan zijn. De kofferruimte is ook (zeer) praktisch: die varieert van 324 tot 697 en zelfs 2.135 liter wanneer alle stoelen zijn neergeklapt! Een royaal volume waaraan je nog een frunk van 46 liter mag toevoegen. De afmetingen van de Volvo EX90 zijn dan ook groot: hij is 5,037 m lang, 1,964 m breed en 1,744 m hoog.





Zijn zwakke punten:
1. Zijn infotainmentsysteem
Het verticale 14,5-inch grote centrale scherm van de Volvo EX90 integreert alle Google-diensten en -applicaties, wat geweldig is! Het een van de beste infotainmentsystemen op de markt: responsief en uiterst gebruiksvriendelijk. Het probleem is echter dat, met uitzondering van het activeren van de alarmlichten en de Google-assistent, voor elke handeling minstens twee klikken nodig zijn, zelfs voor het aanpassen van de temperatuur van de airconditioning. Dat is verre van ideaal op het gebied van veiligheid en zelfs Volvo lijkt het daarmee eens te zijn! De EX90 is namelijk uitgerust met sensoren die detecteren wanneer de aandacht van de bestuurder niet op de weg is gericht. Deze sensoren geven voortdurend geluids- en visuele waarschuwingen in de Zweedse elektrische SUV, aangezien het infotainmentsysteem vereist dat je je ogen van de weg afwendt, zelfs voor de meest banale handelingen. Dit is op zijn minst paradoxaal te noemen, maar het wordt vooral op de lange duur ook behoorlijk irritant.

2. Zijn bugs
Helaas was onze test van de Volvo EX90 in België op zijn zachtst gezegd... “contrastrijk”. Ongelooflijk zacht, ontspannend en comfortabel aan de ene kant, maar ook enigszins frustrerend aan de andere kant. In amper één week achter het stuur hebben we namelijk verschillende "bugs" mogen ervaren, zoals een probleem met de ophanging, elektrische problemen of een lege sleutel. Je vraagt je af of Volvo zijn EX90 wel echt heeft afgewerkt, zo getuige ook de LiDAR die op het dak prijkt, maar die momenteel nog niet geactiveerd is. We hadden een beetje het gevoel dat we bèta-testers waren. En hoewel sommigen dat misschien leuk vinden, was dat voor ons zeker niet het geval, vooral niet toen we door de auto buitengesloten werden... Gelukkig kunnen al deze problemen op termijn geleidelijk verdwijnen dankzij software-updates vanop afstand.



3. Zijn laadtijd
In tegenstelling tot de nieuwe Volvo ES90 is het echte minpunt van de Zweedse elektrische SUV zijn 400- in plaats van 800-volt architectuur. Het resultaat is dat, ondanks een maximaal laadvermogen van 250 kW, het minstens een half uur duurt om het batterijniveau van 10 naar 80% te brengen. We moeten daarbij wel vermelden dat de batterij minstens 104 kWh en maximaal zelfs 111 kWh groot is in de varianten met twee motoren! In de praktijk moet je vaak nog iets langer wachten... Het is zeker geen dealbreaker, maar sommige concurrenten doen het (veel) beter. Gelukkig maakt de Volvo EX90 dit goed met een actieradius die varieert tussen 580 en 621 km, afhankelijk van de uitrustingsniveaus en aandrijflijnen.