Met al de berichtgeving over de Renault 4 en 5 zou je haast vergeten dat Renault nog een commercieel zwaargewicht in het B-segment heeft dat weldra aan zijn zesde generatie begint: de Renault Clio. In Europa was het de tweede best verkochte auto in 2024, na de Dacia Sandero. We moeten er dus geen tekening bij maken dat het voortbestaan van de Clio van erg groot belang is voor Renault.

Advertentie
Advertentie

Naast de retro-modellen blijft er ruimte voor hedendaags design

De zesde generatie van de Clio wordt verwacht in 2026, dus de geruchtenmolen draait stilaan op volle toeren. Wat door sommigen gevreesd werd, kunnen we alvast weerleggen: de Renault 5 is zeker niet de vervanger van de Clio. Er zijn twee grote redenen waarom Renault hem absoluut wil verderzetten (naast het feit dat hij een absoluut kassasucces is natuurlijk).

Ten eerste: de 5, 4 en Twingo zijn retro-geïnspireerde modellen. Niet iedereen is gek op die stijl en dus wil Renault ook een compact model kunnen aanbieden in de “hedendaagse” stijl van de Scenic E-Tech en Rafale. We mogen er dus van uitgaan dat de nieuwe Clio qua uitzicht min of meer een gekrompen Scenic E-Tech wordt. Met wat verbeelding geven de testmodellen van de Clio die al een tijdje rondrijden ook een hint in die richting.

Ten tweede: de verkoop van 100% elektrische wagens zit in de lift, maar er zit nog enorm veel verkooppotentieel in hybrides, zeker in de compacte modellen. Hybrides en conventionele verbrandingsmotoren zijn namelijk een stuk goedkoper dan elektrische auto’s, vandaar ook deels het succes van de huidige Clio.

Advertentie
Advertentie

Multi-energiestrategie met focus op hybride en elektrisch?

Met andere woorden: Renault plant een multi-energiestrategie voor de toekomstige Clio, net zoals concurrenten dat trouwens ook doen met modellen als de Peugeot 208, Opel Corsa en de Ford Puma. Hoewel het nog niet officieel bevestigd is, wijzen meer en meer bronnen op de mogelijkheid van een volledig elektrische variant van de Renault Clio. Wat dus eerder nog werd ontkend, wordt nu meer en meer waarschijnlijk… Renault liet eerder al verstaan dat het die stap zou overwegen voor de Clio op het moment dat de markt er klaar voor zou zijn en dat lijkt nu wel het geval.

De toekomstige Clio wordt wellicht gebouwd op een doorontwikkelde versie van zijn huidige CMF-B-platform, dat ontworpen is voor gewone benzinemotoren en hybrides. Maar omdat dat platform meer dan de helft van zijn componenten deelt met dat van de Renault 5 (het CMF-BEV-platform) is het technisch geen al te grote uitdaging (al hebben wij makkelijk spreken) om ook een batterij-aangedreven variant aan de energiemix toe te voegen. Hij zou dan ook gebruik kunnen maken van dezelfde aandrijflijnen van de Renault 5, die vandaag met een batterij van 40 kWh en 52 kWh te verkrijgen is, met een autonomie van 312 tot 410 km.

Wat de benzinemotoren betreft, zit de kans erin dat de pure verbrandingsmotoren, zoals de huidige SCe 65 en TCe 90, uit de boot vallen om plaats te maken voor hybride motoren. De E-Tech full hybrid 145 van de huidige Clio en de mild hybrid 160 EDC van de Captur lijken goede kandidaten om wel de overstap te maken naar de zesde generatie van de Renault Clio, eventueel in een opgefriste versie. Een plug-in hybride zoals in de Rafale komt er waarschijnlijk niet, want daar gelooft Renault niet in voor compacte wagens.

We wachten met ongeduld af tot Renault helemaal klaar is met zijn huiswerk en we meer officiële informatie krijgen over deze belangrijke nieuwe generatie van hun bestseller.