Wist je dat je auto voortaan in beslag kan worden genomen als je je schulden aan de staat niet betaalt? Dat is in de eerste plaats zo voor de personenbelasting of bijvoorbeeld achterstand op alimentatie. Maar hoe gaat dat concreet?
Smile, je wordt gefilmd
Automatische camera’s langs de weg en op voertuigen van de ordehandhavers identificeren burgers met een betalingsachterstand. Ter herinnering: dankzij deze camera’s kan een wagen al uit het verkeer worden gehaald als de persoon waarop de nummerplaat is ingeschreven nog openstaande boetes heeft.
Wanbetalers zullen worden gevraagd om hun schuld ter plekke af te rekenen. Als ze dat niet onmiddellijk kunnen mag de overheid hun wagen in beslag nemen. De schuldenaar krijgt dan nog tien dagen om zijn rekening met de staat te vereffenen. Na die periode kan de fiscus de wagen aanslaan om de schulden te regelen. De voormalige eigenaar krijgt dan het eventuele saldo van de verkoop, na aftrok van de opslagkosten.
Het kan gaan om fiscale schulden, maar sinds 27 juli van dit jaar ook om niet fiscale schulden. Problemen die te maken hebben met de personenbelasting, vennootschapsbelasting, btw-achterstal of alimentatie kunnen voortaan zo worden geregeld. Het moet echter wel gaan om uitvoerbare schulden waarvan de betalingstermijn is verstreken en waarvan het te betalen bedrag al meer dan een maand openstaat. Een gewaarschuwd man of vrouw…