Pierre-Benoit Sepulchre

6 AUG 2021

Belgische studenten bouwen eigen zonnewagen

Hij heet BluePoint Atlas.

Een team van ingenieursstudenten van de KU Leuven heeft deze week zijn jongste creatie onthuld: een zonnewagen die klaar is om de concurrentie te verpletteren. Hij heet BluePoint Atlas en is ontwikkeld met steun van Ford, DHL, Dats 24 en Orange. Het jonge team heeft niet enkel de ‘huid’ van de wagen ontworpen, want ook de elektromotor is een eigen ontwikkeling.

Eigenlijk moest de wagen met slechts drie wielen deelnemen aan de World Solar Challenge, die om de twee jaar in Australië wordt georganiseerd en waar het team zijn winnaarsbeker van 2019 mocht gaan verdedigen. BluePoint, de voorganger van BluePoint Atlas won destijds in de categorie Challenger, net voor de wagen van de Japanse universiteit van Tokai.

Door de gezondheidscrisis kon de race, die dwars door de Australische Outback van Darwin naar Adelaide gaat, dit jaar niet doorgaan. Daarom werd een andere uitdaging gekozen: de Solar Challenge Morocco, die in oktober plaatsvindt. De zonnewagens van universiteiten van de hele wereld moeten 2.500 kilometer dwars door de Marokkaanse Sahara rijden. Birgitt Peeters, een studente van 24, moet de auto besturen. Een van de grote uitdagingen voor haar wordt het afrekenen met de temperatuur in het piepkleine interieur van de BluePoint Atlas. Door het grote glasoppervlak kan het er namelijk tot 10 graden warmer worden dan buiten. De race begint op 25 oktober en duurt 5 dagen, met vertrekpunt in Agadir. Het Agoria Solar Team telt 20 jonge studenten, allemaal van de KU Leuven.

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Advertentie
Advertentie
Advertentie