In Groot-Brittannië werd er al geknutseld aan een biobus die op uitwerpselen werkte. Komen daar binnenkort auto’s bij die met batterijen op urine werken? Hoe verrassend ook, aan de universiteit van Bristol werken ze aan batterijen die elektriciteit opwekken uit een mengeling van bacteriën en urine. Momenteel produceert deze technologie voldoende elektriciteit om een smartphone op te laden.
Het nieuwe type batterijen kan ook energie leveren voor led-lichten of lampen die weinig verbruiken. In een relatief nabije toekomst zouden we dus onder onze motorkap perfect batterijen op urine kunnen vinden, die energie leveren voor allerlei zaken, van koplampen tot infotainmentsystemen.
Onuitputtelijke energiebron
In zogenaamde “microbiële brandstofcellen” zitten bacteriën, die zich voeden met schoongemaakte urine en zo elektronen produceren. Die worden dan verzameld en omgezet in elektriciteit.
Concreet zou 6 cl urine volstaan voor 6 uur batterijduur van een smartphone wanneer die niet gebruikt wordt, of drie uur wanneer ermee gebeld wordt. Maar aangezien deze energiebron letterlijk onuitputbaar is, kan de technologie voor heel wat andere toepassingen worden gebruikt, onder meer in de autosector. Plassen in de brandstoftank om de elektrische auto op te laden? Nog enkele jaren geduld…