Pierre-Benoit Sepulchre

18 DEC 2019

Binnenkort gedaan met goedkoop tanken in Luxemburg?

Vanaf volgend jaar wordt het duurder om in het Groothertogdom te gaan tanken.

Elke vakantieganger die wat wil besparen onderweg naar het Zuiden van Europa maakt een verplichte doorsteek door Luxemburg. Telkens je benzine of diesel tankt in het Groothertogdom, bespaar je een paar euro. Niet voor niets trekken jaarlijks duizenden vakantiegangers uit België, Nederland en Duitsland langs hier, terwijl talrijke bewoners van de grensstreek graag een paar tiental kilometer omrijden om te besparen op hun dagelijkse tankbeurt.

Ga ergens anders pompen!

Maar de Luxemburgse regering heeft beslist om in februari 2020 de brandstofaccijnzen op trekken. Die stijging zal zich laten voelen in de prijs aan de pomp. Zo wordt benzine 1 tot 3 cent duurder en diesel 3 tot 5 cent. Dat is een heel beperkte stijging zonder al te grote gevolgen voor het prijsvoordeel in vergelijking met België, of toch niet in het begin. Tanken zal dus nog steeds goedkoper zijn bij onze buren.

De plaatselijke regering wil de komende maanden echter komaf maken met het ‘tanktoerisme’, waardoor het heel waarschijnlijk is dat er nog prijsstijgingen zullen komen om het prijsverschil met de buurlanden geleidelijk af te bouwen. Op die manier moet dan de uitvoer van brandstof naar het buitenland sterk dalen, net zoals de ecologische voetafdruk van Luxemburg.
Advertentie
Advertentie
Advertentie