Om een bromfiets of scooter met minder dan 50 cc en een topsnelheid van maximum 25 km/u te besturen, heb je geen rijbewijs nodig. Heb je een rijbewijs B, dan vind je in dit artikel terug met welke tweewielers je mag rijden.

Rijbewijs AM

Dit “rijbewijs voor jongeren” laat iedereen van 16 jaar en ouder een bromfiets, scooter, lichte vierwieler en lichte motorfiets van maximum 50 cc besturen. Het vermogen mag echter niet hoger liggen dan 4 kW en de topsnelheid mag maximum 45 km/u bedragen. Je moet minimum 4 uur aan rijlessen volgen, waarvan 2 op de openbare weg.

Rijbewijs A1

Dit rijbewijs is alleen voor meerderjarigen. De maximaal toegelaten cilinderinhoud is 125 cc, het maximumvermogen 11 kW. De verhouding gewicht/vermogen mag ook niet hoger liggen dan 0,1 kW/kg. Om een voorlopig rijbewijs te halen (dat 1 jaar geldig is), moet je 9 uur aan rijopleiding volgen voor je het praktische examen op privéterrein mag afleggen. Voeg er nog 3 uur aan toe voor het eindexamen op de openbare weg.

Rijbewijs A2

Je moet minstens 20 jaar oud zijn om dit rijbewijs te halen. Daarmee mag je krachtigere motoren besturen, van maximum 35 kW en met een verhouding gewicht/vermogen van maximum 0,2 kW/kg. De wet zegt ook dat de motor niet mag afgeleid zijn van “een model met meer dan het dubbele vermogen”. Het minimum aantal lesuren voor het behalen van het (al dan niet voorlopige) rijbewijs is hetzelfde als bij rijbewijs A1. Wie al minstens 2 jaar dat rijbewijs heeft, mag het praktische examen (voorlopig rijbewijs) al na 4 lesuren afleggen.

Rijbewijs A

Dit rijbewijs mag je alleen maar halen als je ouder bent dan 24 jaar. Er is geen vermogensbeperking. De leeftijdsgrens ligt op 22 jaar voor wie al minstens 2 jaar een rijbewijs A2 heeft. De wet schrijft hier ook hetzelfde minimum aantal lesuren voor als bij de andere rijbewijzen. Wie al meer dan 2 jaar een rijbewijs A2 bezit, mag na 4 lesuren zijn voorlopig rijbewijs halen in plaats van na 9 lesuren.