1. Hij werd ontwikkeld door een ingenieur die Ford USA verbannen had

Roy Brown Jr. is een Amerikaans-Canadese ingenieur, die bekend is geworden door de ontwikkeling van de Edsel. Helaas bleek de Edsel een enorme flop... Brown’s carrière leek terminaal, vooral omdat Ford USA zijn ingenieur na deze mislukking naar Ford Groot-Brittannië stuurde. Het was op het eiland dat hij een klein wonder ontwikkelde, en zijn reputatie op die manier terug zuiverde: de Cortina! Het technisch zeer klassieke model (Ford Duitsland koos voor zijn Taunus voorwielaandrijving, terwijl de Cortina vertrouwde op traditionele achterwielaandrijving) was mooi, robuust, leuk om mee te rijden en vooral goedkoop! Het werd een fenomenaal succes...

2. Project 'aartsbisschop'!

Dit nieuwe model, ontwikkeld onder de codenaam "Archbishop", werd bij de lancering in 1962 voorgesteld als de 'Consul Cortina'. Pas in 1964, na een facelift, werd de naam ingekort tot gewoon 'Cortina'.

3. Veel verschillende uitvoeringen

De Ford Cortina MK1 was al snel verkrijgbaar in een eerder indrukwekkend (voor die tijd) aantal uitvoeringen: 2- of 4-deurs berline, break, 1,2 liter of 1,5 liter motor, Standard, Deluxe, Super of GT afwerking, en zelfs Lotus... Er was voor elke smaak en elk budget wel een Cortina! Hetzelfde principe werd toegepast op latere ontwikkelingen, tot groot genoegen van kopers die zich wilden onderscheiden van de massa!


4. Legendarische sportieve versies

Het is onmogelijk om over de Cortina te praten zonder de Lotus-versie te vernoemen, waarvan de 1,6 liter motor met dubbele nokkenas rechtstreeks uit de Lotus Elan kwam. Zijn racepalmares is uitgebreid, met name in de handen van niemand minder dan Jim Clark... Hoewel velen de Lotus Cortina MK1 (terecht) als de meest emblematische van alle Cortina's beschouwen, mogen we de andere versies niet vergeten, waaronder de GT: zijn 1,5 liter motor met bijna 80 pk was de trots van sportieve papa's! In zijn tweede evolutie werd de Cortina door de Zuid-Afrikaanse importeur geprepareerd tot een woest beest met een 3 liter V6 Essex motor!

5. Een rationeler carrière-einde

Aan het eind van de jaren zestig besloot Ford zijn Britse en Duitse filialen samen te voegen. Er was geen sprake meer van het produceren van twee radicaal verschillende berlines op hetzelfde continent! Het was tijd voor rede en de derde generatie Cortina leek sterk op de Duitse Taunus. Na een vierde generatie, bedoeld voor vloten van bedrijven, kreeg de Taunus een laatste leven met de MK5, waarvan de carrière eindigde in 1982.

Op zoek naar een oldtimer?

Ben jij op zoek naar een oldtimer? Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor oldtimers nu hier: