Pierre-Benoit Sepulchre

27 MRT 2020

Fietsers die tegen een autodeur knallen: niet meer met Ford

Ford werkt aan een nieuwe technologie om dit type ongevallen te voorkomen.

Meer dan ooit worden steden overgenomen door de fiets, de step en andere zachte vervoersmiddelen. Zij vormen een stevige uitdaging op het vlak van veiligheid, zowel voor hun berijders als voor de andere gebruikers van de openbare weg. Een van de problemen zijn plots openzwaaiende autodeuren, die elk jaar honderden ongevallen veroorzaken. Autobouwer Ford heeft beslist om dat probleem aan te pakken.

 

In het kader van zijn programma “Share the road” (deel de weg) heeft Ford zich op dit gevaar gericht en een technologie ontwikkeld om ongevallen te vermijden. Concreet waarschuwt een detectiesysteem fietsers en voetgangers met visuele en auditieve signalen wanneer het openen van een deur tot een ongeluk zou kunnen leiden. Het systeem kan zelfs automatisch verhinderen dat de deur nog open gaat op het moment dat een fietser of step voorbijkomt.

Ogen op de rug

De sensoren van het systeem dat Ford heeft ontwikkeld analyseren de beweging van naderende weggebruikers op een fiets of step, zowel aan de bestuurders- als aan de passagierskant. Wanneer het systeem merkt dat een openzwaaiende deur tot een aanrijding kan leiden, dan klinkt een alarm. Bovendien knipperen rode leds op de buitenspiegel en aan de binnenzijde van de deuren om ook de fietser te waarschuwen.

De komende maanden worden tests uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de technologie zich aanpast aan alle gebruikers en markten voor het zou kunnen worden geïntegreerd in een volgende generatie modellen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie