Alejandro de Tomaso heeft een bewogen leven gehad. Na in Argentinië geracet te hebben, ontvluchtte hij zijn land en belandde in Italië om er met Maserati's en Osca's te racen. In 1959 richtte hij zijn eigen bedrijf op. Nadat hij zich op racewagens had toegelegd, stelde hij in 1963 een sportwagenchassis voor. De naam? Vallelunga, als eerbetoon aan het circuit met dezelfde naam. Alejandro hoopte zijn chassis aan een grote autobouwer te kunnen verkopen, maar omdat er geen belangstelling was, besloot hij zijn auto zelf te produceren!

Haute cuisine!

In 1964 huurde De Tomaso voor dit project de carrosseriebouwer Fissore in. Fissore ontwierp een schitterend aluminium koetswerk en plaatste het op het vernieuwende chassis: de motor was centraal ingebouwd en de architectuur was rechtstreeks aan de racerij ontleend, met een van de Formule 3 geërfde centrale balk en ophanging. Op motorisch vlak nam De Tomaso geen risico's en gebruikte de 1.5 liter grote Ford Kent, een motor die even betrouwbaar als krachtig is en een honderdtal pk levert!


Aluminium wordt plastic

Helaas werd de auto geen succes en na een handvol exemplaren werd de productie overgeplaatst naar Ghia, waar ongeveer 50 auto's werden gemaakt. Het onderscheid: het koetswerk was van glasvezel... De redenen voor de flop: een bijzonder hoge prijs en een naam die slechts bij een handvol liefhebbers bekend was!

Van sober naar beestachtig!

In 1966 veranderde De Tomaso het geweer van schouder, liet zijn mooie kleine Vallelunga voor wat hij was en concentreerde zich op een veel virieler model: de Mangusta! Met zijn Ford V8 bood dit model heel andere prestaties, maar hij stond helemaal niet op punt... Pas met de Pantera bereikte De Tomaso een zekere vorm van stabiliteit, zowel financieel als op technisch vlak...

Vandaag

Van de ongeveer vijftig Vallelunga-modellen zijn er ongeveer twintig bewaard gebleven! Het kan met andere woorden lang en vruchteloos zoeken zijn naar een exemplaar... Eén exemplaar werd in 2018 door Artcurial verkocht voor bijna 300.000 euro (het gele model op de foto's). Alle auto's verschillen qua details van elkaar en sommige exemplaren werden in Engeland in die tijd uitgerust met een Lotus-motor gekoppeld aan een vijfversnellingsbak.


?