Verkeersveiligheidsinstituut Vias heeft deze woensdag aangekondigd dat er begin april een onderzoek is gestart naar het gebruik van 'hoffelijkheidslichten' door vrijwillige brandweerlieden. Deze personen gaan nu een groen zwaailicht gebruiken voor verplaatsingen in hun persoonlijke wagen naar de brandweerkazerne tijdens een noodoproep. Zo worden ze herkenbaar voor andere weggebruikers, die voorrang moeten verlenen waar mogelijk.

Maak plaats! 

Zodra ze worden opgeroepen voor een interventie, moeten vrijwillige brandweerlieden van wacht zo snel mogelijk naar de kazerne gaan. Tijdens deze verplaatsingen gebruiken ze hun eigen wagen (of motorfiets) en moeten ze dus de normale verkeersregels volgen. Het groene zwaailicht moet het duidelijk maken dat deze mensen onderweg zijn naar een noodgeval. De hoffelijkheid van andere weggebruikers moet het dus mogelijk maken om sneller hun bestemming te bereiken.

Het onderzoek ging van start op 1 april in de hulpdienstzones van de provincie Luxemburg, Waals-Brabant, de Kempen en Oost-Vlaanderen. In totaal nemen 5 vrijwilligers per zone deel aan het pilootproject. Zij moesten een speciale vergunning krijgen van de federale overheid, aangezien het gebruik van een dergelijk zwaailicht normaal verboden is in het verkeer. Er wordt ook een gerichte publiciteitscampagne gevoerd om de bevolking van de betrokken regio's te informeren over deze nieuwe zwaailichten.

Het experiment wordt in twee fasen uitgevoerd. Vanaf 1 april rijden de vrijwillige brandweerlieden nog zonder hoffelijkheidslicht. Vervolgens, tussen augustus en november, rijden ze met een groen zwaailicht dat ter beschikking wordt gesteld door Vias. Door beide situaties te vergelijken, zal de studie de impact kunnen bepalen van deze nieuwe lichten qua veiligheidsgevoel en qua reistijd van de vrijwillige brandweerlieden naar hun kazerne. Ook de hoffelijkheid van andere weggebruikers ten opzichte van de vrijwilligers wordt vergeleken.

?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail: