Kunnen we aan de andere kant van het Kanaal binnenkort tv kijken aan het stuur? De regering van Boris Johnson werkt in elk geval aan een regelgeving in die strekking. Het idee is dat automobilisten niet meer verantwoordelijk gehouden worden wanneer de autonome rijfunctie geactiveerd is.
Het wetsontwerp komt er na voorstellen tot de wijziging van de regels die komen van het Department for Transport, het Britse overheidsagentschap dat verantwoordelijk is voor het vervoer. Dat stelt onder andere voor dat het bestuurders toegelaten wordt om “inhoud die niet gelinkt is aan het rijden te bekijken op de (in het interieur) geïntegreerde schermen wanneer de modus voor geautomatiseerd rijden de controle heeft over het voertuig.”
De bal ligt in het kap van de verzekeraars
Eens deze wetgeving in voege is, zijn het de verzekeraars die de schade op zich moeten nemen bij een ongeval dat plaatsvindt in dergelijke omstandigheden. De maatschappijen kunnen echter altijd onderzoek doen en, als dat nodig is, de kost verhalen op de autobouwer als ze fouten vaststellen.
Het Department for Transport stipuleert ook dat automobilisten “klaar moeten zijn om de controle van hun voertuig terug over te nemen, onder andere bij het naderen van een afrit op de autostrade.” Paradoxaal genoeg zal het gebruik van telefoons nog steeds verboden zijn, omwille van het “hoge risico dat ze veroorzaken”, onder andere op het vlak van afleiding.
Terwijl autonome voertuigen traag maar zeker hun opwachting maken op onze wegen (te beginnen met Noord-Amerika), hoopt de Britse overheid een volledig juridisch kader klaar te hebben tegen 2025. De NHTSA, het Amerikaanse agentschap voor verkeersveiligheid, is dan weer bezig met hetzelfde te doen voor het Amerikaanse grondgebied.