Pierre-Benoit Sepulchre

14 SEP 2022

Het Belgische leger maakt 1 miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van een pantserwagen

De haalbaarheidsstudie wordt samen met Frankrijk uitgevoerd

Ons land gaat een miljoen euro besteden aan een haalbaarheidsstudie om, in nauwe samenwerking met Frankrijk, een toekomstig gepantserd ondersteuningsvoertuig te ontwikkelen. Op termijn zou het ontwerp kunnen leiden tot een contract ter waarde van 21 miljoen euro, bevestigde minister van Defensie Ludivine Dedonder.

Deze studie, die loopt tot 2024, kost alles samen vijf miljoen euro, waarvan een vijfde door België wordt betaald. De resultaten van het onderzoek zullen bepalend zijn voor de latere ontwikkeling van het productieprototype.

Een gepantserd ondersteuningsvoertuig, wat is dat?

Het voertuig zal voornamelijk ingezet worden voor verkennings- en begeleidingsmissies, opdrachten die uitgevoerd worden door de zogenaamde Jaguars die verbonden zijn aan de landcomponent. Het project moet ook leiden tot een commandovoertuig voor troepen in het veld.

Dit lichte en zeer mobiele voertuig in de '7 tot 10 ton-klasse' moet de bemanning, die bestaat uit een piloot, een bevelhebber, een lansier en eventueel een passagier, voldoende beschermen tegen kogels, mijnen en ander explosief tuig. Het voertuig zal ook worden uitgerust met sensoren en apparatuur voor verkenningsmissies.


?

Advertentie
Advertentie
Advertentie