Pierre-Benoit Sepulchre

24 JUL 2023

Hopium staat onder gerechtelijke bewindvoering

De Franse start-up, die oorspronkelijk nog de "Tesla van waterstof" werd genoemd, zit in slechte papieren.

Hopium is het project van een ambitieuze man: Olivier Lombard, een jonge dertiger die al verschillende deelnames aan Le Mans achter de kiezen heeft en die zichzelf al zag als de Franse Elon Musk. In oktober 2020 onthulde hij namelijk de Machina, een premiumberline met 500 pk, aangedreven door een brandstofcel op waterstof, waarmee hij een rijbereik van 1.000 km zou halen. Het lijkt er echter sterk op dat dit sprookje aan zijn einde komt.

Op 19 juli heeft de rechtbank van koophandel in Parijs Hopium namelijk onder gerechtelijke bewindvoering geplaatst gedurende een periode van 6 maanden. Hiermee worden de schulden bevroren en krijgt het bedrijf de kans zich te herstructureren. Ondanks verschillende kapitaalverhogingen is het Franse bedrijf er nooit in geslaagd het hoofd boven water te houden met, op 31 december 2022, een schuldenlast van 10,4 miljoen euro, waarvan 1,3 miljoen euro liquide. Hopium heeft in het begin van het jaar dan ook al 35 werknemers ontslagen.

De start-up laat nu weten dat het het ambitieuze project Machina laat vallen en dat het zich nu zal concentreren op de ontwikkeling van zijn brandstofcel. Lukt dit, dan wilt het die aanbieden aan verschillende constructeurs. Maar er is nog een lange weg te gaan...

?

Advertentie
Advertentie
Advertentie