Enkele dagen geleden schreven we al over de jaarlijkse studie van J.D. Power over de meest betrouwbare automerken. En dat klassement werd zoals gewoonlijk gedomineerd door de Aziatische autobouwers.

Hoewel de J.D. Power enkel aan de andere kant van de Atlantische Oceaan onderzoek doet, en er op de lijst dus ook modellen voorkomen die niet verkrijgbaar zijn op de Europese markt, tekent er zich toch een wereldwijde trend af: technologische hoogstandjes aan boord van de nieuwste generatie, en dan vooral alles wat met infotainment te maken heeft, draagt bij aan de verslechtering van de algemene betrouwbaarheid.

Paradoxaal genoeg zijn het vooral de topmodellen, die dus ook in de hogere prijsklasse zitten, die het meest af te rekenen hebben met het fenomeen. Je krijgt er dus vooral mee te maken wanneer je investeert in een premiummodel, en je je verwacht aan spitstechnologie die nog niet noodzakelijk verkrijgbaar is in de meer populaire modellen. Alleen zijn die nieuwe technologieën niet altijd de meest betrouwbare, en zorgen ze er dus voor dat de luxemerken terugvallen in het klassement van J.D. Power, met uitzondering van Lexus.


Dit loopt het vaakst fout

Onder de meest voorkomende pannes vinden we de ingebouwde stemherkenning, Android en Apple connectiviteit, de Bluetooth-verbinding, het aanraakscherm of nog het navigatiesysteem. De eigenaars van Tesla-modellen hebben ook best wat problemen met de technologie voor autonoom rijden en de systemen die waarschuwen voor aanrijdingen.

Ook de updates van al dat modern geweld is vaak een bron van ergernis, vooral wanneer hetzelfde systeem zowel zorgt voor het infotainment als voor de klimaatregeling of nog de binnenverlichting.




Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail: