Pierre-Benoit Sepulchre

21 AUG 2020

“Italiaanse oplichting”: loop niet in de val

Let op voor deze nieuwe vorm van oplichting.

Nu dit zomerseizoen het aantal wegverplaatsingen sterk toeneemt loeren ook oplichters om de hoek die alles doen om je te kunnen bestelen. Ze gaan daarbij heel inventief te werk om je te verrassen of af te leiden. Wees dus waakzaam onderweg.

Franse Gendarmerie waarschuwt

Een techniek die tegenwoordig veel wordt gebruikt is de zogenaamde “Italiaanse oplichting”. De ordehandhavers van het departement van de Maas in Frankrijk hebben trouwens verschillende waarschuwingen gelanceerd op de social media om het grote publiek te sensibiliseren.

De manier van werken is heel eenvoudig: de bedriegers zoeken een geparkeerde auto zonder passagiers uit. Ze laten een van de banden leeglopen en wachten tot de bestuurder terugkeert. Die kan niet anders dan ofwel de band te wisselen of de herstelkit te gebruiken en let dus niet zo hard meer op het interieur van de wagen, waar vaak waardevolle voorwerpen rondslingeren zoals een smartphone, een portefeuille of een zonnebril. De boeven maken misbruik van de onoplettendheid van de bestuurder om in de wagen te duiken en alles mee te graaien wat ze kunnen vinden.

Als je na een pauze op een parking langs de snelweg je auto met een lekke band terugvindt, is de kans groot dat je het slachtoffer bent van deze doortrapte strategie. Om problemen te vermijden, raadt de Gendarmerie daarom aan om je wagen te vergrendelen, zelfs wanneer je ernaast gehurkt zit om je band te wisselen. Zolang de wagen op slot is, kunnen de dieven geen buit maken.
Advertentie
Advertentie
Advertentie