Arnaud Henckaerts

23 SEP 2022

Koopbereidheid elektrische auto’s daalt in ons land

Dat blijkt uit een onderzoek van Mobia, dat van alle stakeholders inspanningen vraagt om de randvoorwaarden te verbeteren en zo de propere mobiliteit te bevorderen.

Wie in België nog niet met een elektrische auto rijdt, is nu minder geneigd om dat op korte termijn te gaan doen dan vorig jaar. Het aantal mensen dat binnen de twee jaar de overstap naar elektrisch overweegt, daalde van 51% in 2021 naar 40% nu, blijkt uit een studie van Mobia, de koepelorganisatie van de auto- en mobiliteitssector. Niet overal in ons land is de bereidheid om over te schakelen gelijk. Zo overweegt in Brussel 61% van de autokopers om elektrisch te gaan, in tegenstelling tot 42% van de Vlamingen en slechts 36% van de ondervraagde Walen.

Prijs en infrastructuur

De belangrijkste drijfveren om elektrisch te gaan rijden, zijn volgens de studie ecologische overwegingen (39% vs 55% in 2021), de verplichting om op termijn over te stappen (28% vs 38% in 2021) en de kost van het gebruik van elektrische auto’s (22% vs 5% in 2021). Tegenstanders halen dan weer de hogere aankoopprijs aan (47% vs 42% in 2021), maar ook het gebrek aan openbaar toegankelijke laadinfrastructuur (27% vs 25% in 2021) en het beperkte rijbereik (26% vs 20% in 2021).

Door de stijgende weerstand om over te schakelen, veroudert het wagenpark en halen we de vooropgestelde ecologische doelstellingen voor een schonere mobiliteit niet, zegt Mobia. De organisatie pleit daarom voor onder steunende maatregelen voor de aankoop koolstofneutrale auto’s (op een technologieneutrale manier, dus niet enkel elektrisch) een aangepaste en meer haalbare timing voor de verplichte overschakeling, meer openbare laadinfrastructuur en aandacht voor de technische gezondheid van het rijdende voertuigpark met een verbrandingsmotor.


Advertentie
Advertentie
Advertentie