De Lancia Flavia werd in 1961 geïntroduceerd als de opvolger van zowel de Appia als de luxueuze Flaminia. Ondanks zijn relatief grote formaat van ongeveer 4,60 meter lang, zat er bij de lancering slechts een bescheiden viercilindertje van 1.488 cc onder de kap. Wel bijzonder: het was een boxermotor, een primeur voor een Italiaans merk. Doorheen de jaren groeide de motor en kwamen er ook nieuwe koetswerkvarianten op de markt, naast de klassieke vierdeursberline: een coupé van Pininfarina en van Zagato, en een cabrio van Vignale. Het is met die open versie waarmee we konden rijden tijdens onze rondrit met de klassiekers van de Lancia Club Belgio, van wie we ook de iconische Delta HF Integrale en de Thema 8.32 ‘Ferrari’ konden testen.

Advertentie
Advertentie

Vier ronde koplampen, een prominente grille en enkele streepjes chroom hier en daar: het design van de Lancia Flavia Cabriolet (naar de hand van Giovanni Michelotti) is bijzonder minimalistisch, zelfs voor zijn tijd. Op de flanken is er geen vouw te bekennen! Het woord ‘zeepkist’ komt zelfs in ons op. Maar dat zou oneerbiedig zijn ten opzichte van dit model. En we zouden er beslist geen punten mee scoren bij de eigenaar, die we het liefst te vriend houden - zeker omdat we de tandwielen meer dan eens hebben laten knarsen tijdens de eerste meters. Ai…

Rode klassieke cabriolet naast gekapte boomstammen in een landelijke omgeving.
Interieur van een klassieke Triumph Spitfire met houten stuur en vintage dashboard.
Een rode klassieke Lancia geparkeerd langs een straat met moderne auto's.
Klassieke rode cabriolet auto naast een oude kerk en een boom zonder bladeren.
Advertentie
Advertentie

Opnieuw leren rijden

Toegegeven: rijden met een klassieker uit dit tijdperk is niet meer zoals rijden met een (relatief) moderne auto. Een niet-gesynchroniseerde vierversnellingsbak die je met slagen van bijna een halve meter letterlijk in de juiste positie moet duwen? Dat heeft wat gewenning nodig. Maar na een periode van vallen en opstaan beginnen we het onder de knie te krijgen. We houden de pook losjes vast en voelen naar het moment van de minste weerstand, waarna het tweede en derde verzet een stuk soepeler ingeschakeld kunnen worden. We kunnen eindelijk beginnen genieten!

Nukkige boxermotor

Als de weg zich opent, kunnen we de boxermotor eens de sporen geven. De in dit geval 1,8 liter grote viercilinder heeft een bijzondere klank, maar blijkt geen echte honger naar meer toeren te hebben. Al moet gezegd worden dat deze boxers berucht moeilijk af te stellen zijn: latere versies kregen een injectiemotor en een vijfbak, wat hun inzetbaarheid vergrootte. Deze 1800 lijkt eerder gemaakt om te toeren, wat ook blijkt uit de zeer zachte ophanging en het totale gebrek aan zijdelingse steun van de stoeltjes.

Rode cabriolet op kronkelende plattelandsweg, omgeven door bomen en groene velden.
Klassieke auto's op een rij, waaronder een rode Lancia en een gele Fiat, op een evenement.
Close-up van het Lancia logo op een rode klassieke auto grille.

Open is hier écht open

Ondanks dat de lente volgens de kalender al begonnen was, was het eigenlijk nog iets te vroeg om ten volle te kunnen genieten van de Lancia Flavia Cabriolet. Want open rijden met deze auto is écht open rijden: de softtop laat zich perfect opbergen in het achtersteven, waardoor de enige beschutting van de buitenwereld aan boord bestaat uit de kleine, relatief rechte voorruit. Hier zijn we niet op gekleed. Maar dat mag de lol niet verpesten, want op deze manier hoef je ook niet snel te rijden om te kunnen genieten van een ritje.

Duimpjes omhoog

En we zijn duidelijk niet de enigen die genieten van het rijden met deze Italiaanse schone met open dak. Nog nooit hebben we zoveel duimpjes gekregen bij het aanschuiven aan een drukke rotonde. Toch zijn we zelf nog meer gecharmeerd van het interieur van de Flavia. Het dashboard bestaat uit één uitgestrekt stuk (nep?)hout waarin de verschillende instrumenten netjes zijn uitgesneden. De snelheidsmeter is een horizontale strook, een beetje zoals de zoeker van een klassieke AM/FM-radio. En over de radio gesproken: die zit helemaal rechts, en kan tijdens het rijden dus enkel door de passagier worden bediend. Alhoewel: met een breedte van amper 1,61 m zou je zelfs de passagiersdeur kunnen dichttrekken vanuit de bestuurderszetel!

 

Advertentie
Advertentie
Brug over rivier met een rode sportwagen, stedelijk en rivierlandschap op de achtergrond.
Man rijdt rode klassieke cabrio met zicht op houten dashboard.

Zeldzame cabrio

Al bij al heeft de Lancia Flavia Cabriolet toch een indruk op ons gemaakt. Hij is niet zo opwindend als de Delta HF Integrale, en niet zo luxueus als de Thema 8.32, maar met zijn minimalistische design, zijn compacte afmetingen en zijn volledig open interieur geeft hij je wel een speciaal gevoel om ermee te rijden. Niet in het minst omdat je wat ervaring nodig hebt met oldtimers om de techniek niet te mishandelen… 

Ben je er ook door gecharmeerd? Weet dan dat er van de 105.848 Lancia Flavia’s slechts 1.601 met open dak zijn geproduceerd door Vignale. Het aantal exemplaren dat momenteel te koop staat in Europa, is dan ook op twee handen en één voet te tellen. De prijzen beginnen bij zo’n 40.000 euro, maar de meeste modellen zitten rond de 50.000 euro. En een rode zoals op de foto’s is al helemaal niet te vinden!

Advertentie
Advertentie
Twee auto's, een moderne gouden en een rode klassieke cabriolet, geparkeerd op een weg.
Twee mannen praten bij een rode klassieke Lancia tijdens een automeeting.
Klassieke rode Alfa Romeo cabriolet voor een wit bakstenen gebouw.